Northvolt, det börjar verka skandal banne mig

2019 jublade Skellefteå kommun tillsammans med Skellefteå Kraft. Att Northvolt började byggas var det största som hänt sedan man fann guld i Boliden.

Northvolt växer fram, men nu måste det kaos som pågår där fördömmas. Det anser krönikören.

Northvolt växer fram, men nu måste det kaos som pågår där fördömmas. Det anser krönikören.

Foto: Lars Andersson

Krönika2021-12-17 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag skrev då en krönika om att jag tyckte att jublet var fartblint, att man borde sätta lite press på Northvolt kring anställningsavtal, när företaget nu fick möjlighet att bygga fabriken här i Skellefteå. Det som har hänt sedan dess är att jublet har tystnat allt eftersom skandalerna avlöst varandra ute på Northvolt, men ingen kritik har framförts offentligt vare sig från Skellefteå kommun eller Skellefteå Kraft. Detta trots att Skellefteå Kraft med kommunens godkännande ingått partnerskap med Northvolt och investerat 100 miljoner kronor i företaget.

Arbetsmiljöverket har stött på utländska arbetare som inte finns i utstationeringsregistret och filmer visar arbetare som plankar in på Northvolt. Jämställdhetsmyndigheten hävdar att arbetare från några av Europas fattigaste länder ligger långt under de kollektivavtalade lönerna. 

Polisen har inlett en rad förundersökningar mot bygget, samt tvingats avvisa ett flertal personer för att de inte hade tillstånd att jobba i Sverige. De avvisade arbetarna tvingades då själva betala flygbiljetten hem och blev utan den lön de lovats av oseriösa företag som inte erbjöd rätt juridiska förutsättningar. (SVT Nyheter, 26/11 2021).

Som om ovanstående exempel inte var tillräckliga följdes inte smittskyddsreglerna under pandemin, utan man packade ihop arbetare i trånga baracker, vilket ledde till ett covidutbrott. Den senaste rubriken i följetongen Northvolt handlar om överfulla bajamajor, vilka också utgör en stor hälsorisk. Behöver jag fortsätta?

Det fackförbunden tillsammans vill uppnå är kollektivavtal för alla som jobbar på Northvolt, men Northvolt tycker att det blir krångligt (Elektrikern, 2/11 2021). Dumheter. Om det finns krav på kollektivavtal är det företaget som lämnar anbud som ansvarar för att avtalet följs, vilket inte är krångligt alls. Det skulle snarare motverka det kaos som pågår.

Om allt detta säger Anders Thor, ansvarig för samhällsrelationer vid Northvolt, ofta ordet “oacceptabelt.” Thor säger också att Northvolt vill samarbeta mer med facken och att de planerar att besöka andra arbetsplatser med vana av kollektivavtal för att lära av dem. God morgon! Det kanske man skulle ha gjort redan innan det första företaget knöts till Northvolt?

Men Anders Thor säger åtminstone något. Från Skellefteå kommun och Skellefteå Kraft är det så pinsamt tyst att jag skäms. Ska ingen representant därifrån fördöma det vansinne som pågår på Northvolt? Någon måste våga ropa att kejsaren är både naken och snål.