När det gäller Ebba Busch fattar jag ingenting

Jag blir inte klok på vare sig modevärlden eller kristdemokraternas partiledare

Krönika2022-05-13 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ebba Busch Thor har uttryckt sig extremt olämpligt kring polisens befogenheter under demonstrationerna mot Rasmus Paludans Koranbränning och hennes straff för det är *trumvirvel* och att hon portas från en modegala? 

Jag fattar verkligen ingenting.
Ebba Busch har alltså i en intervju i Sveriges radio sagt; ""Frågan är varför sköts det inte skarpt?" Detta i samband med en demonstration mot högerextremisten Rasmus Paludan. 

Uttalandet har kraftfullt fördömts av i princip alla. Men det egna partiet klagar inte alls, åtminstone inte offentligt, trots att Busch varken bett om ursäkt eller tagit tillbaka sina ord. 

Jag fattar ingenting. 

Hur är det möjligt att Busch får sitta kvar som partiledare när hon:

 a) dömdes för grovt förtal i fjol.

b) inte ens ber om ursäkt för ett uttalande som går stick i stäv med vad våra poliser har för uppdrag och värdegrund? 

Spontant kan jag undra om Ebba Busch hade tyckt att polisen skulle skjuta skarpt mot folkmassan om Paludan hade bränt upp bibeln. Men det är förstås nesligt av mig. 

I samma värld som Ebba Busch får sitta kvar som partiledare, trots mängder av övertramp portas Ebba Busch från Ellegalan på grund av sitt uttalande. 

Jag fattar återigen ingenting. Jag kan förstå om rättsväsendet skulle vilja porta henne från sina galor, men modemagasinet Eller? 

Hur många mäktiga män som uttalat sig svinigt har portats från modegalor? Min gissning är noll. Hade hon slagit ned konferencieren på Ellegalan hade jag begripit straffet. 

Men i det här fallet förstår jag inte alls orsak och verkan. 

Porta Ebba Busch från Almedalen för att hon är snarare en våldsbejakande hatmånglare än en vettig politiker. 

Porta henne för all del från bokmässan i Göteborg för att hon anser att skolor ska ha en litteraturkanon, fastän hon inte har läst en enda klassiker själv. 

Porta henne från alla framtida demonstrationer för att hon anser att man ska skjuta folkmassorna. 

Men Ellegalan arrangeras av ett modemagasin och mig veterligt har Ebba Busch aldrig uttalat sig fientligt mot det. 

Inom politiken är Busch en katt med minst nio liv. 

Oavsett vad hon säger, twittrar eller gör står kristdemokraterna och stora delar av borgerligheten och applåderar hennes storhet. 

Tydligen är det modemagasinen som nu tar på sig att vara samhällets rättesnöre. 

Så kan vi faktiskt inte ha det.

Rättelse: Norran har korrigerat ett felaktig citat i denna text. Ebba Busch har i en intervju i Sveriges radio sagt; "Frågan är varför sköts det inte skarpt?" Ingenting annat.