Alla beskeden går just nu åt fel håll

Jag var tvungen att tänka till en stund, inför nyheten, om att riksbanken höjde sin styrränta med 100 punkter. Istället för de 75 punkter som de flesta experter trott.

Krönika2022-09-23 07:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För mig som gjorde min första min första husaffär 1995 framstår en styrränta på 1,75 procent som allt annat än chockartad. Jag vill minnas att huslånets rörliga ränta låg på över 10 procent. 

Styrräntan låg då på svindlande 8,5 procent.

Ränteförändringen är en enorm höjning av vad priset på pengar var förra veckan. När hushållen ska betala sina räkningar är räntekostnaderna nu, för vissa människor, dubbelt så höga. Och vi planerar ofta vår ekonomi efter de förhållanden vi känner till och känner igen. 

Så här höga räntekostnader har inte de svenska hushållen sett på tio år. Det är inflationen som ska bekämpas genom de höjda räntorna: Det är den viktigaste uppgiften som Riksbanken och andra centralbanker har. 

Med inflation blir vi alla fattigare och risken för ännu större effekter på våra ekonomier ökar. Det vet vi och historien har kunnat visa hur hela länders ekonomier stått på näsan och de tvingats öka på nollorna på högerkanten på landets sedlar.

Däremot vet vi mindre idag om hur effekterna sammantaget ser ut med höjningar av räntan till mer historiskt normala nivåer. 

Vi ser att de stora länderna och EU:s centralbanker agerar ungefär likadant. Det viktigaste räntebeskedet för världens ekonomi ser vi när amerikanska Federal Reserve nu höjt sin styrränta igen. 

Ändå är det varken huspriser eller hushållskostnader som oroar mig mest precis just nu. Min oro ligger närmare oss här i Västerbotten.

Det som oroar mig är hur de olika ekonomiska beskeden tillsammans kommer att påverka de stora investeringarna i Norra Sverige. 

Om tidsplaner och annat kan komma att justeras. Kort sagt: när man planerar bygga jättelika anläggningar vill man att räntorna ska vara låga, energi- och bränslepriser låga, råvarukostnader låga och att världen ska präglas av tillförsikt. 

Då är det mindre svårt att fatta beslut om att satsa resurser och då är det lättare för människor att fatta beslut om att byta från ett tryggt jobb till ett nyare och mer spännande.

Alla beskeden går just nu åt fel håll. Jag är övertygad om att arbetet i Northvolt och planeringen för produktion i full kapacitet kommer att kunna genomföras. 

Men, jag är orolig för hur vi ska öka bostadsproduktionen och se nödvändiga investeringar hos underleverantörer om det här blir långvarigt.

Låt oss hoppas och vara så modiga som vi vågar.