Lätt att tycka till om andra

De som har minst kunskap om politik tycks många gånger ha mest åsikter. Till en del är vi andra skyldiga till okunskapen. Vi borde ha kunnat förklara och kanske också entusiasmera mera.

Krönika2022-08-25 20:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De som har minst kunskap om politik tycks många gånger ha mest åsikter. Till en del är vi andra skyldiga till okunskapen. Vi borde ha kunnat förklara och kanske också entusiasmera mera. 

Samtidigt så innehåller de frågor vi håller på med ofta flera olika lager. Om vi beslutar det ena så följer det andra med. 

Sådana frågor gillar medierna inte att spegla. I media vill man ha svart mot vitt och väcka känslor – så ser affärsmodellen ut. Nyheter ska vara klickvänliga.

Okunskap kan utnyttjas. Det går att påstå allt möjligt eftersom många inte kommer att kolla sanningshalten. 

Man kan kräva att all personal ska vara skriven i samma kommun som hen jobbar i. Eller påstå att pengarna räcker om man bara slutar med allt pappersvändande. Eller kräva att alla bygglov borde beviljas över dagen. 

Vid ett första påseende så låter det bra. 

Sant är att kommunen är en myndighet. Så om du får ett nej, kanske du vill du veta om du har behandlats rättssäkert? Och du vill kunna överklaga. 

Om grannen får lov att bygga ett trevåningshus framför din utsikt så, vill du ha haft en chans att påverka det, och är du anställd så vill du ha lön. Kort sagt så måste en kommun ha folk till allt detta.

Får man en chans att sätta sig ner och förklara så brukar de flesta vanliga människor se lite besvärade ut och hålla med om att det var ju kanske inte så enkelt, det där. 

Värre är det med de som har annat i sikte och ägnar sig åt att fiska i grumliga vatten. 

Att få lov att styra en kommun, eller ett land, leder ju också till att man kan göra de förändringar som man själv har nära hjärtat. Men som man kanske inte vill prata lika högt om. 

Så om man lovar att bensinen ska bli billigare, eller vänder ”feminist” till nånting dåligt, så kanske man får ett gäng röster från dem som gillar just det.

Men som inte har koll på att man också vill ha ett samhälle som exkluderar och trycker undan den som inte är född här. Eller den som gick på så trassliga vägar att kriminalvården blev slutstationen. 

För saken är den att vi inte klarar oss utan invandring, om vi ska genomföra den omvandling och den tillväxt som vi tagit oss för. 

Och det är inte bortkastat att efter ett brott, vårdas och visas på vägen tillbaka. Tvärtom. Men, eftersom det tar tid att förklara så tappar alltför många intresset. Och det vet de som skrävlar.