Låg arbetslöshet, men, men, men

Vi är med rätta stolta över den låga arbetslösheten i Skellefteå (3,2 procent). Vi kan även glädja oss åt en sysselsättningsgrad högre än riks­genomsnittet. Däremot är skillnaden i syssel­sättning mellan inrikes och utrikes födda stor. Bland inrikes födda är 85 procent av 20–64-åringarna i kommunen sysselsatta, jämfört med 73 pro­cent bland de utrikes födda.


Lars Lustig, länsråd Länsstyrelsen Västerbotten skriver att: "Endast var femte av de som inte jobbar är arbetslös. Fyra av fem står vid sidan av arbetsmarknaden. Det vill säga kan eller vill inte ta ett jobb".

Lars Lustig, länsråd Länsstyrelsen Västerbotten skriver att: "Endast var femte av de som inte jobbar är arbetslös. Fyra av fem står vid sidan av arbetsmarknaden. Det vill säga kan eller vill inte ta ett jobb".

Foto: Johan Nilsson/TT

Krönika2022-10-28 07:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ingen torde ha undgått av vi har en väldigt stor brist på arbetskraft. Men vad vet vi om den poten­tiella arbetskraftsreserven i Skellefteå? 

Arbets­löshetsmåttet i all ära, men det ger en ofull­ständig bild av arbets­mark­nadens utbuds­sida. Det är därför mer relevant att titta på sys­sel­­­­sättningen. Det vill säga hur många i åldersgruppen som faktiskt jobbar.

 I Skellefteå kommun bodde vid halvårsskiftet 73 984 personer. Av dessa befann sig drygt hälften, 39 700 personer, i åldrarna 20–64 år. 

Det är denna grupp som bär det kollektiva ansvaret för att finansiera vår gemensamma välfärd: skola, vård, omsorg, gator, parker, fritid, räddningstjänst med flera. 

Av dessa personer är i sin tur 33 300 syssel­satta enligt gängse definition. Och det är en siffra som kan jäm­föras med rikets 79 pro­cent.

Ny statistik från SCB ger mer information om de som inte är sysselsatta. Det vill säga de övriga 16 procenten. 

Av de 6 400 personerna i den aktuella åldersgruppen som inte är sysselsatta är cirka 1 100 personer arbetslösa enligt denna sysselsättningsstatistik. Och med arbetslös menas att man saknar ett arbete, men står till arbetsmarknadens förfogande.

Men – och detta är poängen med denna text – endast var femte av de som inte jobbar är arbetslös. Fyra av fem står vid sidan av arbetsmarknaden. Det vill säga kan eller vill inte ta ett jobb. 

500 personer i gruppen är pensionerade, 1 900 personer är sjukskrivna eller har sjuk- eller akti­vi­tets­ersätt­ning.

700 personer studerar, och inte mindre än 2 200 personer tillhör kate­gorin "övriga". Det vill säga personer som varken jobbar, pluggar, är pensio­när­er, sjuk­skrivna eller inskrivna hos Arbetsförmedlingen. 

Notera särskilt att gruppen ”övriga” in­rymmer dub­b­elt så många individer som gruppen arbetslösa.

Så sammanfattningsvis kan vi konstatera att Skellefteå har en hög sysselsättningsgrad i en nationell jämförelse. 

Summerar vi alla dem som jobbar eller studerar når vi 85 procent. 

Men omvänt betyder det att nästan 15 procent (5 700 personer) av Skellefteåborna i ål­dern 20–64 år varken jobbar eller pluggar. Och här ligger utmaningen. Och potentialen.