Invandringen är en investering

Det är ankelt att se att sommarens partipolitiska käbbel om invandringspolitiken varit både okunnig och kortsiktig.

Sverige behöver redan nu satsa på en aktiv invandringspolitik så att vårt land kommer att ha ett gott rykte i framtiden.

Sverige behöver redan nu satsa på en aktiv invandringspolitik så att vårt land kommer att ha ett gott rykte i framtiden.

Foto: Marcus Ericsson/TT

Krönika2020-09-03 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Om 50 år kommer världens befolkning att börja minska.

Det kan låta som goda nyheter med tanke på klimat, miljö och utnyttjandet av jordens resurser.

Men för vissa länder kommer det att innebära dramatiska förändringar.

Vid nästa sekelskifte kommer Japans befolkning att ha minskat från 128 till 53 miljoner, Italiens från 61 till 28 och Kinas från 1,4 miljarder till 700 miljoner. Ytterligare 20 länder kommer att ha halverat sin befolkning.

Allt detta i en rapport nyligen publicerad i tidskriften The Lancet.

De geopolitiska konsekvenserna av dessa förändringar är svåra att föreställa sig. Det som är enklare att se är att sommarens partipolitiska käbbel om invandringspolitiken varit både okunnig och kortsiktig.

Företag som vill finnas kvar på marknaden investerar för framtiden.

På samma sätt önskar jag att vi i Sverige kunde se invandring som en investering. Självklart finns det problem med integrationen, men det kommer inte att dröja länge innan det kommer att bli kamp om invandrarna.

Därför kommer en fungerande integrationspolitik att vara en konkurrensfördel i framtiden. Många politiker vet det, men på grund av den infekterade debatten om migrationspolitiken vågar ingen tala klarspråk om vad som väntar i framtiden.

I dag verkar alla politiker ”sätta upp ett blött finger” och känna hur vinden blåser. Jag förväntar mig mer av politikerna. Att de ska ha ett längre perspektiv än till nästa val.

Redan om tio år kommer den stora grupp som är födda på 1940-talet att innebära stora kostnader för samhället. Samtidigt som det kommer att bli brist på händer i vården.

Mina barnbarn kommer att vara 80 och över det vid nästa sekelskifte.

För att de ska få bra vård, och känna sig trygga inför sin ålderdom, behöver vi redan i dag aktivt planera så att vi både har tillräckligt med människor i yrkesverksam ålder och tillräckligt med skatteintäkter för att ha råd med en god vård.

Därför behöver vi redan nu satsa på en aktiv invandringspolitik så att vårt land kommer att ha ett gott rykte i framtiden.

Det behövs mer utbildning och mindre bidrag, men det behövs framförallt en attitydförändring så att invandrare som kommer hit känner sig välkomna.

Förre statsminister Fredrik Reinfeldt ville att vi skulle ”öppna våra hjärtan”. Jag tycker vi ska ”öppna våra ögon” och inse att vi kommer att behöva invandring till Sverige under resten av seklet om vi ska klara av att växa och utvecklas som land.