Hemtjänsten i Skellefteå är för dålig.
Men om den socialdemokratiska majoriteten bekämpar tystnadskulturen och låter idéer få ta plats kan mycket bli bättre.
Tack vare rapporteringen om coronapademins smittvägar har det blivit allmänt känt att en person med två hemtjänstbesök per dygn i genomsnitt för hela riket möter 16 olika personal under en tvåveckorsperiod.
Det krävs ingen djupgående analys för att inse att det är mer än smittorisken som blir besvärande när så många människor passerar ens hem.
Den dåliga personalkontinuiteten inom hemtjänsten är egentligen ingen nyhet. Bilden har sett ungefär likadan ut under många år. I Skellefteå har det till och med varit värre.
2019 lyckades kommunen komma ner till rikssnittet, men innan dess var Skellefteås äldre tvungna att stå ut med 18 olika personal per två veckor i hemtjänsten.
Detta gör att många inte har särskilt stort förtroende för verksamheten. I Skellefteå är det endast 37 procent av de som har hemtjänst som ger högsta betyg för bemötande, trygghet och förtroende för den.
Hemtjänstens svårigheter är inte unika för Skellefteå, men tyvärr sticker de ut om man jämför med några grannar. I Malå lyckas man hålla bättre personalkontinuitet än i Skellefteå till en billigare penning.
I Norsjö håller man också bättre personalkontinuitet, kostnaderna är likvärdiga med Skellefteå, men förtroendet bland de äldre för hemtjänsten är högre.
I Umeå lyckas de bättre på alla dessa punkter än Skellefteå. Lägre kostnader, bättre personalkontinuitet och högre förtroende bland de äldre.
Det finns inga enkla svar på varför Norsjö, Malå och Umeå kan erbjuda bättre hemtjänst än Skellefteå. Men vägen till en lösning står att finna i Skellefteås slogan ”Ge idéerna plats!”
Inom hemtjänsten har problemet varit att idéer inte ska ges plats i Skellefteå kommun.
Den omvittnade tystnadskulturen som Norran rapporterat mycket om är ett inslag, det hårdnackade socialdemokratiska motståndet mot privata hemtjänstföretag är ett annat.
Den som behöver hemtjänst har rätt till trygg och god omvårdnad. Personal som ser brister får därför inte tystas ner.
Om kommunen inte lyckas erbjuda den omvårdnad som den enskilde har rätt till borde det vara möjligt att rösta med fötterna och vända sig till någon annan utförare.
Förbättra hemtjänsten genom att ge idéerna plats.