Gör någon glad, ring ett extra samtal

De flesta av oss har äldre släktingar och vänner som säkert skulle uppskatta ett telefonsamtal.

I dessa coronatider har ensamheten blivit än mer påtaglig. Det märks inte minst hos alla de hjälplinjer som finns.

I dessa coronatider har ensamheten blivit än mer påtaglig. Det märks inte minst hos alla de hjälplinjer som finns.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Krönika2020-05-11 06:56
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En julafton för många år sedan slog min mamma fel telefonnummer.

Innan hon hann lägga på, efter en ursäkt, sa kvinnan i andra ändan: ”Lägg inte på. Det här är nog det enda samtalet jag får i dag.”

Det var ett telefonsamtal som min mamma sent glömde.

Ensamhet är ett välkänt fenomen i vårt samhälle. I dessa coronatider har ensamheten blivit än mer påtaglig. Det märks inte minst hos alla de hjälplinjer som finns på telefon och via chatt.

Men vi kan också göra en insats som enskilda. De flesta av oss har äldre släktingar och vänner som säkert skulle uppskatta ett telefonsamtal.

Att hjälplinjerna hos Röda Korset, Svenska Kyrkan, Jourhavande Medmänniska med flera gör en viktig samhällsinsats är tydligt. Antalet kontakter via telefon och chatt har till exempel ökat med cirka 50 procent för Jourhavande präst.

Oavsett om du själv ringer en vän eller släkting, eller om samtalet kommer till någon hjälplinje, är det viktigt att lyssna först. Är människor ensamma och oroliga så är det inte färdiga lösningar de behöver – utan någon som ger sig tid att lyssna.

Vi präster, och andra som är i ”hjälparbranschen”, är ibland för ivriga att hitta lösningar.

Ibland kanske det inte finns någon lösning. Det viktiga är att människor får uttrycka sin oro och att de verkligen blir lyssnade till. Ofta delar jag med mig av Anonyma Alkoholisters ”Sinnesrobön”: ”Gud ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden.”

Det som ska undvikas är klämkäcka kommentarer som att allt kommer att lösa sig. Däremot kan man gärna prata om det som personerna är intresserade av. Det kan vara jakt och fiske, trädgårdsskötsel, barnbarnen, eller någonting annat. Alltså bejaka det som är positivt i livet även om problemen inte går att lösa.

Det finns också allvarligare tecken i dessa coronatider; nämligen att våld i nära relationer, liksom att psykisk ohälsa ökar.

Finns sådana misstankar är det viktigt att uppmuntra, och i vissa fall även hjälpa till, att ta kontakt med de professionella instanser som finns i vårt samhälle.

Är det jobbigt är det bra att ringa det där extra samtalet till någon hjälplinje. Att grotta ner sig i sin ensamhet är aldrig en bra lösning.

Samma sak gäller för oss som är oroliga för någon släkting eller vän som är ensam.

Det är aldrig fel att ringa det där extra samtalet.