Finns det plats för kvinnliga miljöåtgärder

Det manliga har fått ta mycket plats i Skellefteå. Nu behövs de kvinnligt kodade miljöåtgärderna.

Att tilläggsisolera anses manligt medan att källsortera anses kvinnligt, skriver Linnea Öhman, språkrör för Miljöpartiet de gröna i Skellefteå

Att tilläggsisolera anses manligt medan att källsortera anses kvinnligt, skriver Linnea Öhman, språkrör för Miljöpartiet de gröna i Skellefteå

Foto: Pontus Lundahl/TT

Krönika2021-03-19 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det tar emot att dela upp i manligt och kvinnligt.

Många kvinnor drömmer om pigga elbilar och miljövänliga byggprojekt. Och det finns män som älskar naturen och som uträttar stordåd i det vegetariska köket.

Ingen ska begränsas utifrån sin könstillhörighet. Men det finns fortfarande uppfattningar om vad som är manligt och kvinnligt. Och ofta värderas det manliga lite högre.

Forskning visar att detta även gäller miljöåtgärder. Att tilläggsisolera anses manligt medan att källsortera eller ta med en tygkasse till affären anses kvinnligt. Enligt studien är vissa män rädda för att uppfattas som feminina om de gör sådant. En sådan stämning blir begränsande för alla som berörs.

Innan jag flyttade till Skellefteå associerade jag stan med herrhockey, kepsar och motorer. Även om bilden har nyanserats lite under min tid här så kan jag fortfarande uppfatta Skellefteå som något av en machostad. Till exempel om vi tittar på miljöarbetet.

Visst händer det grejer i Skellefteå. Ingen har missat att det byggs en batterifabrik för de elbilar som förutspås dominera fordonsmarknaden inom några år. Samverkansprojektet ”Sustainable Skellefteå” fokuserar på hållbarhet inom energi, mobilitet och byggande.

Det är positiva exempel som förtjänar att applåderas.

Men jag menar att de kan betraktas som mer manligt kodade miljöåtgärder. Om vi i stället jämför Skellefteå med andra kommuner avseende miljöfrågor som kan anses vara kvinnligt kodade ser det annorlunda ut.

Skellefteå kommun serverar en mycket liten andel ekologiska livsmedel i kommunens verksamheter. Bara kring en procent av naturen inom Skellefteås kommungräns är skyddad, vilket är bland de lägsta i landet.

När det gäller att källsortera ligger Skellefteborna i den sämsta tredjedelen av rikets kommuner. Visst kan vi bättre än så?

Miljöfrågor och jämställdhetsfrågor hänger ihop. Det finns till exempel ett samband mellan könsbaserat våld och miljöförstöring. Det är även kvinnor som drabbas hårdast av klimatförändringar och det är ofta bland kvinnorna vi hittar det största miljöengagemanget,

Det räcker inte med spännande projekt som bygger på att hjulen ska fortsätta snurra fort. Det behövs även dämpande åtgärder, som att bevara det som behöver skyddas.

Det manliga har fått ta mycket plats i Skellefteå. Nu behövs de kvinnligt kodade miljöåtgärderna.