Skellefteå har höjt målet till att bli 100 000 invånare 2040.
Det är bra att Skellefteå planerar för utveckling och för att välkomna de nya invånare som väntas. Siffrorna är realistiska och utvecklingen drivs av en offensiv nationell klimatpolitik och ett trångt elnät som gör det attraktivt att lokalisera industrier till norra Sverige.
Vikten av realistiska prognoser har nyligen beskrivits på ledarsidan i Norran – och Skellefteå ser tveklöst ut att växa. I den tillväxtfasen behövs en gemensam färdriktning, en vision. Gärna något mer originellt än ett befolkningsmål.
Redan 2012 hade över hundra av Sveriges kommuner ett befolkningsmål som innebar att de ville växa.
Det är inte självklart att ökad befolkning ger en bättre ekonomi. Det finns studier som säger att befolkningsökning ofta leder till ökade kostnadsnivåer för befintliga invånare eftersom målet att locka inflyttare kan motivera vågade satsningar med tveksamma effekter.
Även här i Skellefteå motiveras kostnadsdrivande investeringar med att skatteintäkterna väntas öka med en växande befolkning.
Stora befolkningsförändringar innebär en påfrestning när krympande kommuner står med lokaler och infrastruktur byggda för fler invånare, medan växande behöver bygga nytt.
Jag tror att inlandskommunerna ser positivt utvecklingen som sker i norra Sverige. Men jag undrar hur entusiastiska de är över att Skellefteå och Umeå aktivt jobbar för att locka till sig deras invånare.
Är det dags att på allvar fundera över hur vi förändrar det ekonomiska systemet så att vi inte blir beroende av konkurrens och evig tillväxt för att säkra välfärden?
Vi vet ju vad ett ensidigt fokus på tillväxt har gett oss: Brinnande klimatkris och den sjätte massutrotningen av arter.
Skellefteå kommun håller på att ta fram en ny utvecklingsstrategi utifrån visionen ”en hållbar plats för en bättre vardag”.
En jättebra vision att ta avstamp i. Mätbara mål kan de hämtas i den koldioxidbudget som finns framtagen för Skellefteå och som kanske återfinns i samma skrivbordslåda som kommunens utkast till miljö- och klimatprogram.
Ett argument för Skellefteås befolkningsmål har varit att det ger en framtidstro som lockar investerare och driver utveckling.
Själv tror jag mer på ett gemensamt mål för befolkningen. För om det är någonting som ger framtidstro så är det att vara med och skapa ett hållbart och bättre samhälle.