En krönika om kommande krönikor

Inriktningen på krönikorna kommer att vara annorlunda. Var och en har ett ämnesområde som hen ska skriva om.

Krönikorna på Norrans debattsida är tillbaka med start i morgon den 4 december.

Krönikorna på Norrans debattsida är tillbaka med start i morgon den 4 december.

Foto: Berit Roald/NTB scanpix/TT

Krönika2020-12-03 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Plötsligt i våras, i samband med att coronapandemin slog till med full kraft, försvann de lokala externa krönikorna från Norrans debattsida. Vilket den uppmärksamme läsaren säkerligen lade märke till.

Det hade, så att säga, sina randiga skäl och rutiga orsaker.

Nu är krönikorna tillbaka. Med start i morgon den 4 december. Först ut är Andreas Westerberg, lärare och skolforskare. Vad han kommer att skriva om i detalj tänker jag inte avslöja här och nu. Men det kommer att handla om skolan.

Några krönikörer fortsätter som vanligt, någon gör comeback medan ett par är helt nya.

Inriktningen på krönikorna kommer också att vara lite annorlunda. Var och en har ett ämnesområde som hen behärskar och som hen ska skriva om. Det är det sakpolitiska perspektivet som ska vara i fokus. Inte det partipolitiska.

Sex krönikörer, en krönika i veckan. Så här ser den nya laguppställningen ut:

Andreas Westerberg, lärare och skolforskare, tidigare gruppledare för Liberalerna i Skellefteå, ska skriva om skolfrågor.

Linnéa Wikman, bibliotekarie, tidigare ordförande för RFSL i Skellefteå, ska skriva om hbtq-frågor.

Pär Parbring, stiftsadjunkt, Luleå stift, ska skriva om frågor som rör religion och tro ur ett bredare samhällsperspektiv.

Linnéa Öhman, egenföretagare och språkrör för Miljöpartiet de gröna i Skellefteå, ska skriva om miljöfrågor. Hon är en av två krönikörer som är aktiv politiker.

Britta Flinkfeldt, inlandsdebattör, tidigare kommunstyrelsens ordförande i Arjeplog, numera socialdemokratisk ledamot i kommunfullmäktige, ska skriva om landsbygds- och inlandsfrågor. Hon är den andra aktiva politikern.

Alexandra Sundberg, verksamhetschef för Röda Korset i Skellefteå, ska skriva om de ideella organisationernas betydelse i dagens samhälle.

Håkan Tarras-Wahlberg, gruvexpert och ordförande i Georange, ska skriva om gruvfrågor i stort och smått.

Det är den här sextetten som inleder. Under resans gång kan det självklart tillkomma någon/några intressanta krönikörer – håller lagom ihärdigt på att bearbeta några – andra kan falla ifrån.

Det här innebär att Norrans debattsida de flesta veckor kommer att innehålla två debattartiklar måndagar, tisdagar, onsdagar och torsdagar och en debattartikel och en krönika på fredagar. Lördagar blir det precis som nu ingen debattsida.

Hoppas att ni som brukar läsa Norrans debattsida kommer att gilla det nya upplägget.