Ekonomi är inte lätt att förstå sig på. Givet att vi befinner oss i en pandemi säger det sunda förnuftet att de ekonomiska effekterna borde bli allvarliga.
Men uppenbarligen kan mycket åstadkommas genom en expansiv penningpolitik och ökad nationell belåning.
Den svenska gruvsektorn med tillhörande verktygsföretag verkar dock vara föga påverkad av pandemin och går starkt. Det är viktigt för hela landet. Men speciellt för de norra delarna.
För visst hamnar en del av de rikedomar som skapas i de landsdelar där de än gång skapats. Och visst bidrar det till en känsla av ökad ekonomisk trygghet att det finns sektorer som går bra trots en orolig värld och coronapandemi.
Förr byggdes hela samhällen upp baserade på de ekonomiska möjligheter som skapades runt gruvor och bruk. Samhälle byggdes upp för att serva gruvan. Om gruvan lades ned så vissnade samhället.
Internationellt funderar man alltmer på hur detta givna förhållande ska kunna förändras så gruvprojekt i stället planeras och genomförs för att stötta samhällens långsiktiga utveckling och livskraft.
Nya perspektiv behövs för att klara den omställningstid som vi lever i. Och kanske finns häri även möjligheter att stärka ekonomin och livskraften i glesbygdskommuner.
Georange är initiativtagare till ett projekt: Nationellt nätverk för gruvkommuner. Det syftar till att stötta kommuner, varav flera ligger i Västerbotten.
I Sverige har kommunerna relativt små möjligheter att påverka hur ett gruvprojekt planeras och genomförs.
Resultaten av komplicerade och svårförutsägbara tillståndsprocesser är av stort intresse för kommunerna. Kanske lika mycket som för projektägaren eftersom kommunerna har ett stort ansvar att tillse att de olika effekter som uppstår handhas på ett tillfredställande sätt.
Och ekonomin för att göra detta bygger på att skattekronor från kommuninnevånarna. Vilket i sin tur gör att kommunerna i stort sett alltid fokuserar på att locka till sig nya innevånare.
Det är främst i dessa termer som de positiva aspekterna av gruv- och mineralprojekt identifieras. De skapar ju jobb, trots allt. Men det faktum att vi behöver mineraler och metaller för att samhället ska fungera glöms ofta bort.
Kanske vore det bra för alla om kommuner som tar ansvar därvidlag kan se fram emot något mer i form av ekonomisk vinning utöver löneskatterna. Vad säger ekonomerna?