Därför är det rätt att slopa sommargästernas hemtjänst

Många av kommunerna, där storstadsborna har sina sommarhus, är fattiga och tar ut hög kommunalskatt av de bofasta.

Det är orimligt att sommargäster ska belasta äldreomsorgen i små kommuner med många fritidshus.

Det är orimligt att sommargäster ska belasta äldreomsorgen i små kommuner med många fritidshus.

Foto: Mats Schagerström/TT

Krönika2020-04-24 06:56
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Folkhälsomyndigheten avråder i dagsläget från onödiga inrikesresor.

Särskilt avråder man boende i storstadsområden från att åka till sina semesterhus i andra delar av landet.

Små kommuner längs kusterna och i fjällen har betydligt sämre möjligheter att hantera ett stort antal svårt sjuka. Och även om den som insjuknar hinner återvända till hemregionen innan behov av sjukhusvård uppstår är risken stor att någon av dem smittar bofasta.

Efter flera veckors tydliga upprepningar lyckades Folkhälsomyndigheten nå fram med sitt budskap i samband med påsken. Till såväl Gotland som Västkusten, Skåne, Dalarna och Jämtland minskade turismen.

Men snart är sommaren här och det har fått bland annat kustkommunerna i Bohuslän att känna oro.

I dagarna skickades en skrivelse undertecknad av flera kommunalråd till regeringen. Där kräver kommunerna att slippa erbjuda hemtjänst för fritidshusboende under pandemin. Man menar att man inte mäktar med en ökad belastning.

Covid-19 har orsakat personalbrist inom omsorgen, och dessutom vill kommunerna inte öka risken för att den personal som ännu kan arbeta utsätts för ytterligare risk att bli smittad.

”Det kan inte vara lämpligt att åka från en smitthärd som Stockholm och utsätta vår personal för risken att bli smittad. De som sedan ska hem och hjälpa vår gamla befolkning”, säger Catharina Bråkenhielm (S), kommunalråd på Orust i GT/Expressen (19/4 2020).

Samtidigt har en person från Göteborg JO-anmält de kommuner som inte ger hemtjänst till sommarboende under pandemin. Personen ifråga verkar ha missat hur allvarlig situationen är. Det är fullt rimligt att mindre kommuner vidtar alla de åtgärder som behövs för att fortsatt begränsa smittan.

Regeringen borde därför gå på kommunernas linje.

Därtill finns det goda skäl att permanent reformera ersättningssystemet för hemtjänst i annan kommun än där man är skriven. I dag får ”fritidshuskommunerna” tillbaka samma kostnad som brukarens hemkommun har när de utför hemtjänst. Men det är ofta dyrare att ge omsorg på landet.

Många av kommunerna, där storstadsborna har sina sommarhus, är dessutom fattiga och tar ut hög kommunalskatt av de bofasta.

De bör inte belastas oskäligt av turister från rika kommuner. Ersättningen för hemtjänsten för därför utgå ifrån de faktiska kostnaderna på plats. Det är det enda rimliga.