Dags att se mörkret i ett nytt ljus

Det är ett privilegium att kunna gå utanför huset, omslutas av mörkret och överväldigas av stjärnhimlen.

I Frankrike finns en lagstiftning om hur mycket ljus som får stråla ut i mörkret.

I Frankrike finns en lagstiftning om hur mycket ljus som får stråla ut i mörkret.

Foto: Thibault Camus/AP Photo/TT

Krönika2020-12-11 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I adventstider längtar vi efter att bona om och lysa upp. Kanske har tanken på jul hjälpt oss genom en mörk och blöt höst.

Framtida höstar ser ut att bli än mörkare. SMHI räknar med att perioden med snötäcke i Västerbotten blir en–två månader kortare mot slutet av århundradet. Beroende på hur mycket vi kan begränsa klimatförändringen.

Det är inte konstigt att vi längtar efter ljus.

Det finns en bred politisk vilja att lysa upp landsbygden. Efter att de tidigare reglerna skrotades har partierna bjudit över varandra i vem som vill sätta upp flest lampor.

Jag hoppas att samma entusiasm finns där när lånen ska betalas av och anläggningarna underhållas. Om inte kommer det att krävas stora besparingar på andra områden.

Priset får inte bli gropiga grusvägar, färre cykelbanor eller att vi inte håller gemensamma utemiljöer rena och trivsamma.

Det kommer att behövas fler satsningar för att möjliggöra en hållbar och aktiv livsstil utomhus så att vi ska må bra. Belysning kan då vara en viktig del.

Energisnålare och billigare lampor har gjort det möjligt att belysa fasader och träd. För estetiska effekter och för en känsla av trygghet.

Om 20 år väntas den belysta delen av jorden ha fördubblats. Men det har en baksida.

Folk sover sämre. Insekter dras till lampor och blir lätta byten. Talgoxar i städer börjar sjunga tidigare på morgnarna än de på landet. Studier tyder på att artificiellt ljus påverkar grodors bobyggande och parningsbeteende.

När konstgjort ljus på natten stör människor, djur och natur kallas det för ljusföroreningar.

I andra länder har det fått mer uppmärksamhet. I Frankrike finns en lagstiftning om hur mycket ljus som får stråla ut i mörkret. En ny turistindustri växer fram där människor söker upp det mörker som vi här uppe kanske tar för givet.

Det är ett privilegium för oss som kan gå utanför huset, omslutas av mörkret och överväldigas av stjärnhimlen. Eller när månen och snön lyser upp kvällens promenad.

Genom att styra ljuset i tid, riktning och färg kan dess skadliga effekter minska. Ibland kanske det bästa är att välja bort det helt.

När Skellefteå utvecklas kanske det är läge att fundera över vilket förhållningssätt vi bör ha till ljus och mörker, både i staden och på landsbygden.

Så att vi hittar en balans mellan det värdefulla mörkret och den trygghet och frihet som belysning kan ge.