Skellefteå leder sin egen utveckling

Krönika 12 augusti 2022 06:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag har samlat en hel del papperstidningar i en stor återvinningskasse. Längst ned är det en tidning med ett reportage om det nya Norrland. 

En kulturskribent, som nästan jämt, beskriver ett norra Sverige som ett offer för nationens utveckling. Eller en kornbod för allehanda råvaror har fått till en finurlig formulering. Han beskriver kulturhuset som ett trämonument över förvandlingen till en elbilbatterimetropol. 

En plats som ska stå till tjänst för att ställa om Sverige. Det är så långt ifrån det Skellefteå som jag lärt känna under mina mer än sju år i Västerbotten. Skellefteå kunde vara berättelsen om vad man inte fick. 

Skellefteå blev aldrig residensstad, som Luleå och Umeå. Inte heller sattes några stora regementen upp. Och Skellefteå blev därigenom heller aldrig någon garnisonsstad. 

När sjukvården utvecklades under 1900-talets senare hälft blev det Umeå som fick lasarettet som både blev centrum för länssjukvård och hela sjukvårdsregionen. På samma sätt gick den högre utbildningen Skellefteå förbi. När först Umeå och sedan Luleå fick egna lärosäten, för den högre utbildningen. 

Nu finns det knappt någon kommun i samma storlek som Skellefteå som saknar ett eget lärosäte. Skellefteå är långt från de bruksorter, man skulle kunnat förvandlas till, när Skelleftefältens fyndigheter blev till en gruvmetropol. 

Trots att Boliden anställde fler än nog, för att räknas som bruksort, blev inte det stora företaget dominerande i näringslivet. 

Andra företag växte upp och skapade, genom entreprenörskap och hårt arbete, en kommun fullt av företagsamhet. De allra mest utvecklade företagen i industrin hittas här. Helt enkelt för att företagarna är här. 

Där hittar vi kanske det helt unika. Det var en stor prestation att vinna etableringen av Europas första och just nu största batterifabrik. Etableringen skedde i extremt stor konkurrens och som vi nästan alla vet, fanns inte kommunen med på kartan hos företaget från början. 

Det är en mycket större prestation att få allting på plats under byggnation, på det sätt som nu sker. Det skapats gigantiska investeringar i kraft, infrastruktur och i svåra tillståndsärenden. 

Berättelsen om Skellefteå handlar vare sig om offer, monument eller om någon annans behov. 

Skellefteå är en plats och en kommun där företagen och samhället har växt tillsammans. Kulturpersonligheten hade rätt i att Skellefteå går i täten för Sveriges omställning. 

Däremot är det människorna i företagen och i samhället som gör det härifrån. Tillsammans.


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa