Vi i sjukvården är fel lönesatta

Debatt. Frågan är: En fortsatt tillgänglig, trygg och säker vård eller en vård med längre väntan som tappar än fler vårdplatser på grund av att det saknas erfarna och välutbildade barnmorskor, sjuksköterskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Hälsa och sjukvård2019-06-09 16:40
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

Du som behöver komma i kontakt med vården litar på att du får rätt bedömning och ett professionellt omhändertagande.

Det handlar om en grundläggande trygghet i vårt samhälle.

Men den tryggheten är inte självklar i dag. Många sjukhus och kommunala vårdenheter kämpar med att kunna erbjuda vård till alla som behöver.

Problemet är att antalet vårdplatser krymper, samtidigt som köerna blir allt längre, eftersom det inte finns barnmorskor, sjuksköterskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor som kan bemanna vårdens nödvändiga funktioner. Det beror till stora delar på att mer än 45 000 välutbildade, erfarna medlemmar i Vårdförbundet har valt att lämna sin anställning.

Orsakerna till detta är bland annat dålig arbetsmiljö, dåliga arbetstider och dålig löneutveckling.

När jag läser arbetsgivarbloggen på Sveriges landsting och kommuners (SKL) hemsida så förstår jag att de inte förstår.

SKL informerar om att medellönen ligger på en i deras ögon bra nivå och att Vårdförbundets medlemmar har fått upp sina löner bättre än genomsnittet de senaste tre åren.

Om vi tänker oss att SKL har rätt i sin uppfattning så förstår jag inte varför det inte gett resultat.

Enligt en färsk undersökning funderar 60 procent av 60- och 70-talisterna på att lämna sitt yrke inom vården på grund av dålig arbetsmiljö och dålig lön.

Om SKL fortsätter på den inslagna vägen innebär det att flykten fortsätter.

Frågan är: En fortsatt tillgänglig, trygg och säker vård eller en vård med längre väntan som tappar än fler vårdplatser på grund av att det saknas erfarna och välutbildade barnmorskor, sjuksköterskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor.

Bengt Sjöberg, legitimerad sjuksköterska och huvudskyddsombud i Vårdförbundet Västerbotten