En god och teambaserad vård för alla med Parkinsons sjukdom, oavsett var i landet de bor, är ingen självklarhet.
I Sverige uppger endast drygt en tredjedel av Neuros medlemmar att de har kontakt med ett multiprofessionelt team.
Parkinsons sjukdom finns över hela världen i ungefär samma utsträckning, 15 fall per 10 000 invånare. I Sverige lever cirka 20 000 personer med Parkinsons sjukdom.
Det är en livslång sjukdom. Den startar ofta i 55-årsåldern och förvärras med tiden. Orsaken är brist på signalsubstansen dopamin i hjärnan. Dopamin behövs för styrningen av kroppsrörelserna och sjukdomen ger besvär som skakningar, trötthet och stelhet.
I dag är Parkinsons sjukdom en av flera neurologiska diagnoser som inte går att bota, men där det finns bromsande behandling. Men likt andra neurologiska diagnoser blir du aldrig frisk.
När hoppet om att bli botad försvunnit är det lätt att tappa fotfästet och livslusten. Då är det oerhört viktigt att det finns en vård som fungerar och som ser till hela människan.
Ett multiprofessionellt team kan ge personer med Parkinson förutsättningar att fungera bättre i vardagen så att patienten förhoppningsvis kan fortsätta arbeta och ta del av en aktiv fritid. Det handlar om att få träffa specialister som neurologer, sjuksköterskor, kuratorer och arbetsterapeuter. Olika professioner som alla är kunniga inom patientens neurologiska diagnos.
Neuro arbetar för att alla som lever med Parkinsons sjukdom och andra neurologisk diagnoser ska ha tillgång till ett så kallat multiprofessionellt team.
Så är det inte idag.
Karin Gerth, ordförande Neuro Skellefteå
Lise Lidbäck, förbundsordförande Neuro