Inom diagnostisk radiologisk verksamhet genomförs allt fler avancerade undersökningar och behandlingar.
Varje år utförs över 5,5 miljoner röntgenundersökningar i Sverige.
Merparten av dessa utförs av legitimerade röntgensjuksköterskor.
För att bli röntgensjuksköterska krävs en treårig universitetsutbildning inom radiografi. Den leder till ett yrke med skyddad yrkestitel och legitimation.
Röntgensjuksköterskan arbetar självständigt med att genomföra radiologiska undersökningar och behandlingar och ansvarar för att all bestrålning av patienten är så låg som möjligt.
Röntgensjuksköterskan ansvarar för patientens välbefinnande och säkerhet i samband med undersökning och/eller behandling. Det förutsätter kompetens inom strålningsfysik, medicin,medicinsk teknik, bild- och funktionsdiagnostik samt omvårdnad.
Röntgensjuksköterskan arbetar i en högteknologisk miljö. Avancerad teknik och komplexa undersökningar ställer höga krav på kompetens för att uppnå hög patientsäkerhet.
Röntgensjuksköterskan utför undersökningar och behandlingar med hjälp av röntgenstrålar, magnetfält, ultraljud och radioaktiva isotoper. Här kombineras teknik, vård och mänskliga möten. Korta möten där patienterna ställer höga krav på förmågan att kommunicera, skapa trygghet och förtroende.
Genomförande av undersökningar, behandlingar och omvårdnadshandlingar utgår alltid från patientens specifika behov och delaktighet där strävan är mot en personcentrerad vård.
Radiologin har en central roll inom sjukvården. Den avancerade tekniken ger svar som ligger till grund för många viktiga beslut om fortsatt vård och behandling för patienten.
Arbetet som röntgensjuksköterska kräver specifik kunskap och kompetens, eget ansvar och kreativitet, vilket innebär att självständigt planera, utföra, framställa och kvalitetsgranska de röntgenundersökningar som ligger till grund för säker diagnos och behandling. Dessutom med så låg stråldos som möjligt.
Röntgensjuksköterskan arbetar på röntgenavdelningar på sjukhus, vårdcentraler, privata kliniker och inom djursjukvården. Men också med forskning, utbildning och hos olika företag som levererar eller tillverkar röntgenprodukter. Det är en god arbetsmarknad och en efterfrågad yrkesgrupp.
Irene Strandqvist, ordförande Svensk förening för röntgensjuksköterskor