Prostatacancervården är ett haveri som måste åtgärdas

Krönika. Den klinik som har kortast ledtider i landet är urologsektionen på Uddevalla sjukhus. I ett reportage berättar överläkaren Jesper Swärdh om klinikens arbete för att få ner väntetiderna till de nationella målen. Man måste fråga sig varför inte goda exempel som Uddevalla sjukhus sprider sig mer i landstingen.

Väntetiden för att bli opererad för prostatacancer är ända upp till 200 dagar.

Väntetiden för att bli opererad för prostatacancer är ända upp till 200 dagar.

Foto: Ingvar Karmhed/SvD/TT

Hälsa och sjukvård2018-12-04 06:56
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined
Väntetiden för att bli opererad för prostatacancer är ända upp till 200 dagar.

En man i timmen diagnostiseras med prostatacancer.

Från att ha varit en sjukdom i skymundan, som mest drabbade äldre, och som upptäcktes så sent att den inte gick att behandla, har prostatacancern blivit Sveriges vanligaste cancerform.

Antalet patienter som lever med sjukdomen har tredubblats på 20 år.

Det har fått väntetiderna att explodera. Siffror från Nationella prostatacancerregistret visar att det i regel tar 134 dagar från en första remiss till operation. De som väntar längst får gå i över 200 dagar med ett cancerbesked innan de behandlas.

Det är snudd på omänskligt länge.

Som Prostatacancerförbundets generalsekreterare Göran Hellberg pekar på i tidningen Onkologi i Sverige (22/11 2018) finns också problem sett till hur behandlingarna genomförs: Var tredje kirurg inom prostatacancervården genomför färre operationer än den rekommenderade minimigränsen, något som riskerar att äventyra kvaliteten.

Två tydliga problem – väntetider och operationsvolymer – som behöver lösas. Men går båda att lösa samtidigt?

De som väntar längst får gå i över 200 dagar med ett cancerbesked innan de behandlas.

Den klinik som har kortast ledtider i landet är urologsektionen på Uddevalla sjukhus. I ett reportage från Regionalt cancercentrum Väst berättar överläkaren Jesper Swärdh om klinikens arbete för att få ner väntetiderna till de nationella målen.

Den viktigaste förändringen var ett mer flexibelt operationsschema, som ledde till att tiden mellan operationsbeslut till operation halverades. Baksidan av myntet var dock att inte alla kirurger fick tillräckligt många operationer för att klara rekommendationen i det nationella vårdprogrammet. Något som Jesper Swärdh i stället menar jämnar ut sig över tid.

Det är en målkonflikt som är värd att begrunda, eftersom den berättar något om komplexiteten i vårdsystemet och om de problem samhället står inför.

Det är exempelvis lätt att säga att en patient borde få träffa samma läkare genom hela sin vårdkedja, men svårare att ta ansvar för väntetiderna när denna läkare blivit fullbokad för lång tid framåt.

Oaktat problemen i vårdsystemet i stort behöver dock prostatacancervården mer uppmärksamhet.

Man måste fråga sig varför inte goda exempel som Uddevalla sjukhus sprider sig mer i landstingen. Prostatacancerförbundet förespråkar bland annat en landstingsgemensam översyn i frågan.

Det skulle sannerligen behövas.

200 dagars väntan på operation för Sveriges vanligaste cancerform är ett haveri som måste åtgärdas.

Joakim Broman, ledarskribent på Liberala Nyhetsbyrån

Länkar:

Prostatacancerförbundet:

http://www.onkologiisverige.se/prostatacancervarden-genomfor-farre-operationer/

Uddevalla sjukhus:

https://www.cancercentrum.se/vast/vara-uppdrag/kunskapsstyrning/vardforlopp/sa-gor-vi/fran-botten-till-toppen-pa-tva-ar/

https://www.cancercentrum.se/vast/vara-uppdrag/kunskapsstyrning/vardforlopp/sa-gor-vi/fran-botten-till-toppen-pa-tva-ar/jesper-swards-tankar-om-svf/

Nationella prostatacancerregistret:

http://npcr.se/wp-content/uploads/2018/09/20180913_npcr_nationell_rapport_2017.pdf