Intresset för att bli blodgivare har ökat de senaste åren.
Trots det är det för få som donerar blod. Lagren riskerar att minska. Då är det olämpligt att en grupp stängs ute på lösa grunder.
Genom bestämmelser, som måste uppfattas som diskriminerande, får män som har haft sex med män inte lämna blod på samma villkor som andra. Dagens regler är märkligt nog inte baserade på det egna beteendet, vad vi som individer gör och har gjort, utan på vilken grupp vi tillhör. Det är själva definitionen som är diskriminerande.
Att hävda att alla män som har sex med män är en riskgrupp, och att alla som endast ägnar sig åt heterosexuellt sex, eller kvinnor som har sex med kvinnor, inte är det är såväl okunnigt som omodernt. Dagens regler säger att den som vill ge blod får göra det om personen inte haft sex med en ny partner de senaste tre månaderna. Det är en rimlig gräns.
Men samtidigt säger reglerna att män som har sex med män inte får ha haft någon sexuell kontakt på ett år för att få ge blod. Det är en enorm skillnad.
Det gäller även om man lever i stabila monogama förhållanden med en och samma partner sedan lång tid tillbaka. En man som haft sex med en annan man måste alltså leva i celibat i 365 dagar för att kunna bidra till ett viktigt behov i samhället. Det finns inga skäl för så rigida regler och en så diskriminerande tillämpning.
Allt blod som doneras testas. Detta oavsett vem som lämnat blodet. Dessutom är det så att det blod en blodgivare ger första gången inte används. Det är först när blodgivaren återkommer som det blod som doneras ges till någon annan. Det finns med andra ord omfattande säkerhetsmarginaler inbyggda i systemet.
För att kunna ha hög säkerhet måste varje blodgivare bedömas individuellt. Har personen ifråga ett riskbeteende?
Personer som lever i stabila parförhållanden, oavsett sexuell läggning, utgör en väldigt liten risk, medan personer med många partners medför en större.
Det handlar alltså inte om att vara homo- eller heterosexuell. Det är dags att modernisera bestämmelserna och öppna dörrarna för fler att kunna bidra och hjälpa till.
Fredrik Saweståhl, förbundsordförande Öppna Moderater (Moderaternas hbtq-förbund)