Nu tar vi nästa steg för en förstärkt primärvård för vuxna med funktionsnedsättningar

Debatt. Redan 2017 tog vi initiativ till ett projekt för att utveckla en tillgänglig primärvård för vuxna med medfödda och tidigt förvärvade funktionsnedsättningar. Ersboda hälsocentral i Umeå tilldelades uppdraget. Nu tar vi nästa steg och inför modellen i den ordinarie verksamheten i Lycksele och i Skellefteå.

Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix/TT

Hälsa och sjukvård2020-03-19 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

Kontinuitet och fördjupad kunskap om varje individs individuella behov är a och o för att kunna erbjuda en god och nära vård.

Detta är extra viktigt för människor med flerfunktionsnedsättning, utvecklingsstörning, autism i kombination med utvecklingsstörning, ryggmärgsbråck, cerebral pares och muskelsjukdomar.

Flertalet nationella rapporter visar att personer med funktionsnedsättningar har svårare att söka vård, få tillgång till en behovsanpassad vård och få den behandling som man är i behov av.

Det kan vi socialdemokrater inte acceptera.

Redan 2017 tog vi därför initiativ till, som andra landsting i Sverige, ett projekt för att utveckla en tillgänglig primärvård för vuxna med medfödda och tidigt förvärvade funktionsnedsättningar.

För oss är det viktigt att kunna fortsätta säkerställa en jämlik och trygg hälso- och sjukvård för alla i länet.

Ersboda hälsocentral i Umeå tilldelades uppdraget och var först i länet med att etablera ett team med fördjupad kunskap inom området. I teamet ingick arbetsterapeut, fysioterapeut, läkare och sjuksköterska. Uppdraget var att skapa en modell för att möta behovet av en sammanhållen och anpassad hälso- och sjukvård.

Projektet har nu utvärderats. Det visar sig ha varit framgångsrikt för brukare/patienter.

Nu tar vi nästa steg och inför modellen i den ordinarie verksamheten. Utöver Ersboda startar vi förstärkt primärvård även i Lycksele och i Skellefteå.

För oss är denna riktade satsning en viktig del för att kunna fortsätta säkerställa en jämlik och trygg hälso- och sjukvård för alla i länet.

Med insikt om att vissa människor behöver mer för att kunna få lika mycket så är vår förhoppning att vi på detta sätt kan bidra till att också förebygga den ohälsa som enligt Folkhälsoinstitutet ligger betydligt högre bland människor med funktionsnedsättningar än hos befolkningen i stort.

Anna-Lena Danielsson (S), regionråd tillika ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, Region Västerbotten

Kenneth Andersson (S), ordförande i utskottet för funktionshinder och samverkan, Region Västerbotten