Så här i coronatider är initiativ som #backaskellefteå bra, men det är inte lokalpatriotism utan marknadsekonomi som till sist kommer att hjälpa oss ur de ekonomiska följderna av krisen.
Sedan andra världskriget kan man sammanfatta den svenska ekonomiska utvecklingen med ordet succé. I stort sett varje år har värdet av alla varor och tjänster som produceras i landet (bruttonationalprodukt) ökat. Jämfört med 1950 har BNP mer än femdubblats.
Det finns såklart många som kritiserar en alltför glättig beskrivning av svenskarnas ekonomiska läge. Vissa pekar på att skillnaden mellan de rikaste och de fattigaste i landet ökar, andra säger att den ekonomiska tillväxten förstör miljön. De som värnar solidaritet och de som tror på ekonomisk tillväxt tenderar att ställa sig i diskussionernas motsatta ringhörnor.
För att rädda det som räddas kan uppmanar vi varandra att spendera.
I coronakrisens kölvatten uppstår dock nya allianser. När de lokala företagarna försmäktar under de ekonomiska problem som skapas av rädsla, uppmaningar att stanna hemma och stängda gränser vaknar en ny solidaritetstanke. Handla lokalt, beställ hem mat från krogen, semestra på hemmaplan, ställ upp nu.
För att rädda det som räddas kan uppmanar vi varandra att spendera.
Den konsumtionskritik som ofta annars är väl synlig i olika medier är nu som bortblåst. Det är högst begripligt, samhällets ekonomi är ju inte en kaka som ligger färdig på bordet för att delas upp. Nej, den är mer som ett bageri och aktiviteten i bageriet bestämmer ifall det blir några kakor eller ej. Den som bara fördelar står där snart med tomma händer.
Under en period kommer vi att behöva leva med en samhällsekonomi som är mindre aktiv än tidigare. Samhället får ta av sparade resurser eller låna för att klara oss igenom detta. BNP kommer nog att sjunka detta år. Många av oss kommer troligen att känna av detta privat också. Permitteringar, färre timanställningar och sjukfrånvaro slår mot privatekonomin.
När allt fungerar bra är det lätt att ta både välfärden och ekonomin för given. Då är det också lätt att låta den kritiska blicken bli så sträng att hela idén med marknadsekonomi kritiseras.
Låt denna kris lära oss att inte överdriva så i framtiden. I tider då vi endast har lokalpatriotisk solidaritet att ta till är vi mycket svaga och utsatta, men i tider då världsvid konkurrens och globalt utbyte är möjligt är vi som starkast.
Backa Skellefteå – backa marknadsekonomin.
Andreas Westerberg, fil lic, ämneslärare och fd liberal kommunpolitiker, Skellefteå