Ge alla barn en bra start i livet

Debatt. Barn som har bra eller hyggliga betyg i grundskolan klarar sig bättre i livet. De löper mindre risk att hamna i utanförskap, att falla in i missbruk eller kriminalitet. Detta gäller även barn som fått en tuff start i livet.

Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix/TT

Hälsa och sjukvård2019-12-15 12:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

Alla barn ska ha goda förutsättningar att lyckas.

Det är en grundläggande uppgift för välfärdssamhället.

I dag mår många barn och unga psykiskt dåligt. Därför är de långa väntetiderna till barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) ett stort bekymmer.

Region Västerbotten är sämst i landet vad gäller vårdköer till BUP. Det måste åtgärdas.

Alla barn har rätt till en bra start i livet. Om man får en tuff barndom måste man kunna lita på att samhället fångar upp detta.

Hur du bedöms får inte vara avhängigt dina föräldrars namn, adress eller inkomst. Inte heller kön, klass eller klan. Det viktiga är inte varifrån du kommer utan vart du är på väg.

Barn som har bra eller hyggliga betyg i grundskolan klarar sig bättre i livet. De löper mindre risk att hamna i utanförskap, att falla in i missbruk eller kriminalitet. Detta gäller även barn som fått en tuff start i livet.

Det kan låta som en klyscha. Men vi har faktiskt inte råd med att våra barn far illa.

Den negativa samhällsutvecklingen är inte acceptabel. Psykisk ohälsa blir allt vanligare. Samtidigt växer avståndet mellan de barn som har bäst och de som har sämst skolresultat. I utsatta områden rekryteras allt yngre barn och ungdomar till kriminella nätverk.

Den psykiska ohälsan bland barn och unga måste motverkas och åtgärdas. Tidiga insatser är viktiga – framför allt för det enskilda barnet, men även för samhället i stort.

Det är nödvändigt att stärka psykiatrin och jobba aktivt med att minska den psykiska ohälsan. I Moderatstyrda Region Stockholm får 95 procent en första bedömning hos BUP inom 30 dagar. I socialdemokratiskt styrda Västerbotten får endast 13 procent det.

Vi moderater har lagt fram en rad olika förslag för att minska vårdköerna. Det handlar om att jobba förebyggande med hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande insatser. Men även att man som patient ska känna sig trygg med att få träffa samma människor och få regelbundenhet i sin vård. Vi vill att man inom barn- och ungdomspsykiatrin ska införa vårdval likt det i Kronoberg.

Byråkratin måste minska så att BUP-personal kan träffa fler patienter. På nationell nivå har vi moderater föreslagit två miljarder kronor i riktade pengar för att korta köerna.

I Västerbotten har på tok för många barn och unga tvingats vänta orimligt länge på att få hjälp från barn- och ungdomspsykiatrin. Konsekvenserna för de drabbade är allvarliga. Det handlar om allt från svårigheter att fullfölja sin utbildning till ökad risk för självmordsförsök.

Vi behöver ta tag i problemet redan nu för att motverka att det fortsätter växa i framtiden. För så här kan vi inte ha det. För barnens skull, för föräldrarnas skull och för samhällets skull.

Vårdköerna för till BUP måste snarast åtgärdas.

Åsa Ågren Wikström, vice gruppledare för Moderaterna i Region Västerbotten, ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Västerbotten

Elmer Eriksson (M), ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Västerbotten