Förebyggande arbete mot bröstcancer en stor samhällsvinst

Debatt. På nationell nivå vill Moderaterna satsa över en miljard kronor mer på cancervården än vad regeringen vill. I spartider som dessa är det otroligt viktigt att vi satsar på rätt saker. Förebyggande arbete mot bröstcancer innebär en stor samhällsvinst.

Foto: Christine Olsson/TT

Hälsa och sjukvård2020-01-12 20:40
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

I Sverige är bröstcancer den vanligaste cancerformen hos kvinnor. Den utgör drygt 30 procent av all kvinnlig cancer.

2017 registrerades 10  319 tumörer hos 7  824 kvinnor.

Mammografiscreeningen infördes successivt i Sverige under 1980- och 1990-talet. 1997 var screeningen fullt uppbyggd i alla regioner.

Enligt Socialstyrelsens riktlinjer ska alla kvinnor mellan 40 och 74 år erbjudas mammografiscreeningen med 18 till 24 månaders intervall. I Västerbotten kallas årligen 25 000–26 000 kvinnor.

Om mammografiscreeningen visar misstanke på cancer genomförs ultraljud och provtagning. Känner man en knöl i sitt bröst, eller tillhör en riskgrupp, det vill säga kvinnor som tidigare opererats för eller där det finns bröstcancer inom familjen, kan man via sin hälsocentral få en remiss till en mammografiundersökning.

Ett högt deltagande är viktigt. Det finns mycket att vinna på att få sin cancerdiagnos i ett tidigt stadium. För närvarande ligger deltagandet i Västerbotten på mellan 85 och 86 procent.

Vid mammografiundersökning upptäcks två av tre fall av bröstcancer i åldrarna 40–74 år. Av totalt 1 000 kvinnor har sex bröstcancer.

Mammografiscreeningen är ett erbjudande, ett kostnadsfritt sådant. Ändå uteblir 14–15 procent av de kallade kvinnorna.

Vi moderater anser att det bör införas en straffavgift för dem som inte avbokar sin screening. Men innan detta görs bör de kallade kvinnorna få tillgång till information om hur viktigt det är att få sina bröst undersökta. För att nå alla kvinnor behövs kunskapsspridning bland annat i form av föreläsningar i ämnet.

Översättning av informationsmaterial finns på 1177. Men tyvärr inga filmer/ingen informationsbroschyr som visar hur undersökningen går till.

Det är beklagligt att möjligheten att boka och avboka sin tid via 1177 inte finns på olika språk. I dag får icke svenskfödda kvinnor sin kallelse på svenska. De bör få sin den på sitt språk.

Mammografienheten har i dagsläget god personaltillgång på både läkare och röntgensjuksköterskor. Region Västerbotten är lyckligt lottade med att ha bra personal på mammografienheten.

På nationell nivå vill Moderaterna satsa över en miljard kronor mer på cancervården än vad regeringen vill.

I spartider som dessa är det otroligt viktigt att vi satsar på rätt saker.

Vi Moderater menar att förebyggande arbete mot bröstcancer innebär en stor samhällsvinst.

Liv Granbom (M), ledamot i regionfullmäktige Region Västerbotten

Viktoria Sundin (M), ledamot i regionfullmäktige Region Västerbotten