Sverigedemokraterna i Region Västerbotten vill återinföra de AT-platser som försvunnit.
Att reducera antalet AT-platser skulle innebära att vården – en av grundpelarna i den svenska välfärdsmodellen – äventyras i hela Norrland.
Att reducera antalet AT-platser är en kortsiktig lösning på regionens budgetutmaningar. En lösning som på sikt kommer att kosta i form av specialistläkarbrist.
När en läkare är klar med sin utbildning måste hen genomgå AT-tjänstgöring för att bli legitimerad läkare.
AT-tjänstgöringen ska genomföras under en tidsperiod om minst 18 månader: bland annat sex månader allmänmedicin, tre månader psykiatri eller barn- och ungdomspsykiatri, minst tre månader invärtesmedicinska specialiteter och barn- och ungdomsmedicin samt minst tre månader inom kirurgiska specialiteter. AT-tjänstgöringen avslutas med ett kunskapsprov.
Konkurrensen om att få en AT-tjänstgöring är stor, främst vid universitetssjukhus. I dagsläget utexamineras fler läkare än vi har AT-platser. Det är redan i dag en flaskhals.
Att den rödgröna majoriteten, med stöd från den borgerliga alliansen, vill ha färre AT-platser kommer att innebära framtida svårigheter med att rekrytera specialistläkare.
Det här är att långsamt strypa vården. Tillgängligheten kommer att försämras.
I väntan på en AT-läkartjänst får de nyutexaminerade läkarna nämligen tjänstgöra som icke legitimerade underläkare, ibland upp till två år.
Vi Sverigedemokrater menar att de pengar som läggs på kultur, administration och andra oskäliga verksamheter i stället ska användas för att täcka upp budgetunderskott inom AT-verksamheten.
Petter Nilsson (SD), gruppledare Region Västerbotten
Katrin Larsson (SD), ledamot i regionfullmäktige Region Västerbotten