Replik på Kurt Bomans, senior professor, hjärtspecialist, och Olle Svenssons, professor emeritus, ortopedspecialist, debattartikel ”Fallskador kan minskas på samma sätt som hjärt-kärlsjukdomar”, publicerad i Norran och på norran.se torsdagen den 21 november 2019.
Kurt Boman och Olle Svensson skriver i Norran om betydelsen av att arbeta preventivt för att nå önskvärd minskning av antalet fallolyckor. Fysioterapeuterna kan inte annat än hålla med.
Varje år dör 1 000 personer i Sverige till följd av en fallolycka och ytterligare 70 000 skadas så allvarligt att de behöver läggas in på sjukhus för vård.
Trots att vi i dag vet att en stor del av dessa skador går att förebygga görs det långtifrån tillräckligt.
Det finns övertygande forskning och kliniska erfarenheter som visar att fysioterapi gör skillnad. Fysisk aktivitet och träning – oavsett ålder – förbättrar bland annat styrka och balans, funktioner som är avgörande för god hälsa och ett gott vardagsliv. Och som radikalt minskar fallrisken.
I Landskrona har man tänkt nytt och strategiskt. I tre år har kommunen arbetat för att minska fallolyckorna hos de personer som löper störst risk att falla. Två fysioterapeuter och två arbetsterapeuter anställdes för att arbeta direkt med denna grupp.
Det visade sig att fallolyckorna minskade med nio procent. Omsorgsförvaltningen i Landskrona har beräknat att projektet minskade kostnaderna med cirka 3,7 miljoner kronor.
Tänk om vi i vår region kunde göra något liknande. Det skulle spara både mänskligt lidande och pengar – och utveckla hälso- och sjukvårdens arbetssätt.
Fysioterapeuternas förslag till ansvariga politiker i regionen och kommunerna är:
- Långsiktiga satsningar på förebyggande och rehabiliterande åtgärder för att minska risken för och konsekvenserna av ett fall.
- En medicinskt rehabiliteringsansvarig i varje kommun med ansvar för att patienterna får en säker och ändamålsenlig rehabilitering.
- Fler fysioterapeuter både i region och kommuner. Legitimerade fysioterapeuter är utbildade för att anpassa träning utifrån ålder och sjukdomstillstånd.
Fysioterapeuterna vill uppmana beslutsfattare i hälso- och sjukvården att tänka nytt och långsiktigt.
Fysioterapeuterna bidrar gärna med kompetens och utveckling. Tillsammans kan vi öka förutsättningarna för befolkningen att leva ett hälsosamt liv i rörelse.
Marita Lindqvist, ordförande i Fysioterapeuterna distrikt Västerbotten
Fallskador kan minskas på samma sätt som hjärt-kärlsjukdomar