Ett mer jämlikt och rättvist Sverige

Debatt. För Västerbottens del innebär förslaget ett resurstillskott på 240 miljoner kronor per år, något som skulle göra stor skillnad för länets invånare. Västerbottens stora andel gles- och landsbygd skapar betydande kostnader, vilket är en stor utmaning när det gäller att upprätthålla en jämlik vård i hela vårt län.

Foto: Anders Wiklund/TT

Hälsa och sjukvård2019-01-09 06:58
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

Kvaliteten i hälso- och sjukvården, skolan och äldreomsorgen ska vara likvärdig över hela Sverige.

Även om de kostnader som är förknippade med välfärdsuppdraget, liksom skattekraften, varierar.

För att alla kommuner och regioner ska ha likvärdiga förutsättningar behöver omfördelningen av resurser öka.

Vi rödgröna menar att det ska gå att bo, leva och verka i hela landet och att alla ska kunna ta del av väl fungerande välfärdsverksamheter.

Därför är den rödgröna majoriteten i Region Västerbotten glada över att den av regeringen tillsatta Kostnadsutjämningsutredningen konstaterar detsamma.

Det är skogslänen och små kommuner i glesbygd som blir vinnare i det nya förslaget. Rika kommuner och storstäder får stå tillbaka till förmån för ett mer jämlikt och rättvist Sverige.

Utredaren föreslår en rad uppdateringar av beräkningarna av merkostnaderna i gles bebyggelse. Bland annat har landstingens delmodell för hälso- och sjukvård och glesbygdsförhållanden uppdaterats med ett korrekt befolkningsunderlag, kostnadsersättningen har räknats upp och kompensationen för exempelvis ambulanstransporter i glesbygd har i förslaget utökats.

Det är skogslänen och små kommuner i glesbygd som blir vinnare i det nya förslaget.

Utredaren föreslår också att större hänsyn ska tas till socioekonomiska faktorer, det vill säga invånarnas utbildningsnivå, inkomst och yrke. Socioekonomiska förhållanden påverkar i hög grad hur vi lever, hur stor makt vi har att påverka och forma våra egna liv, hur god hälsa vi har och status i samhället.

Dessa föreslagna förändringar i kostnadsutjämningssystemet skulle påbörja den nödvändiga omfördelningen mellan rika och fattiga delar av landet och mellan stad och land. På så sätt minskar vi klasskillnader, förbättrar folkhälsan och stärker den regionala utvecklingen i hela landet.

För Västerbottens del innebär förslaget ett resurstillskott på 240 miljoner kronor per år, något som skulle göra stor skillnad för länets invånare. Västerbottens stora andel gles- och landsbygd skapar betydande kostnader, vilket är en stor utmaning när det gäller att upprätthålla en jämlik vård i hela vårt län.

Den rödgröna majoriteten i Region Västerbotten har gjort en tydlig politisk prioritering: alla västerbottningar ska ha en god vård och goda möjligheter att bo, leva och verka här. Med ett mer solidariskt kostnadsutjämningssystem skulle vi ges bättre förutsättningar att upprätthålla den politiska ambitionen.

Sverige går som tåget och alla har rätt att få del av framgångarna.

Oberoende av vilken regering vi får är det nu upp till bevis. För oss handlar det inte om att ge allmosor till norra Sverige utan om att jämna ut de ej påverkbara skillnaderna som finns i vårt land.

Peter Olofsson (S), regionråd

LiseLotte Olsson (V), regionråd

Emma Lindqvist (MP), regionråd