Replik på Nicklas Sandströms (M), oppositionsråd Region Västerbotten, med fleras debattartikel ”Ett första steg mot fast läkare i primärvården”, publicerad i Norran och på norran.se fredagen den 1 november 2019.
Vad bra att ni politiker tar upp vikten av kontinuitet i patient-läkar-relationen. Den kan inte uppmärksammas nog.
Vikten av fast läkare med vårdteam i primärvården är vi också helt eniga om.
Ert förslag om särskild ersättning till enheter som kan erbjuda sju av tio patienter fast läkare liknar Västra Götalands modell, men ni har missat den ena halvan. Västra Götaland har också ett listtak där varje läkare, beroende på hur vårdbehovet ser ut, har ansvar för maximalt 600–2 400 patienter.
Utan ett sådant listtak kan alla hälsocentraler med minst en fast läkare få del av ersättningen. Alla listas på den läkaren.
Blir det bra tillgänglighet för patienten? Nej. Blir det en hållbar arbetssituation för läkaren? Inte det heller, tvärtom.
Om man däremot inför en listning på fast läkare, med ett tillräckligt lågt tak för att läkaren, tillsammans med vårdteamet, ska kunna erbjuda god vård för sina patienter, blir det attraktivt att vara allmänläkare. Exempel från Borgholm visar att 1 000 patienter per läkare lockar allmänläkare.
Vi vill också lyfta fram risken med att en särskild ersättning till enheter med hög andel fasta läkare kan förstärka ojämlikheten för patienterna. En redan välbemannad enhet kan öka sin bemanning och ge ännu bättre vård till patienterna – och bättre arbetsmiljö för personalen.
Det kan ge personalflykt dit från hyrläkarberoende enheter med svagare ekonomi vilket försämrar för patienterna vid den svagare enheten.
Målet kontinuitet och fast läkare är vi eniga om, men vägen dit behöver bearbetas vidare.
Annika Larsson, vice ordförande Svensk förening för allmänmedicin
Amrei Wallmark, styrelseledamot Svensk förening för allmänmedicin Västerbotten
Jessica Åhlin, styrelseledamot Distriktsläkarföreningen Västerbotten
Ett första steg mot fast läkare i primärvården