En stor del av svensk hjärtforskning finansieras av privatpersoner och företag.
Västerbottningarnas gåvor gör skillnad. I år har Västerbotten skänkt över tre miljoner kronor till hjärtforskningen. Pengar som räddar liv och ger fler friska år.
Tack vare generösa gåvor kan Hjärt-Lungfonden finansiera forskning som under de senaste 20 åren bidragit till att dödligheten i hjärt-kärlsjukdom nästan halverats.
Några axplock:
- Det världsunika videonätverket Gertrud hjälper barnkardiologer att dela kunskaper, ställa bättre underbyggda diagnoser och besluta om behandling.
- Forskningsprojektet SCAPIS har undersökt hjärt-lunghälsan hos 30 000 svenskar med målet att stoppa hjärt- och lungsjukdomar innan de uppstår.
- Nya genetiska genombrott kan leda till behandlingar mot stroke och hjärtinfarkt.
Västerbottningarnas gåvor gör skillnad. I år har Västerbotten skänkt över tre miljoner kronor till hjärtforskningen.
Trots stora framsteg dödar hjärt-kärlsjukdom fler människor än något annat. Två miljoner svenskar lever med hjärt-kärlsjukdom, och över 30 000 avlider varje år i sjukdomar som hjärtinfarkt, stroke och plötsligt hjärtstopp. Många av dem i arbetsför ålder.
Dessutom hotas den positiva utvecklingen av hälsoutmaningar som luftföroreningar, ett ökat stillasittande och ohälsosamma matvanor.
Nu behövs mer forskning för att kunna ge ännu bättre livsstilsråd, underlätta tillämpningen av dem och utveckla individanpassade behandlingsmetoder.
Lyckligtvis finns det gott om fantastiska forskare i Sverige. Varje år får Hjärt-Lungfonden forskningsansökningar till ett värde av 1,5–2 miljarder kronor. Vi kan löpande finansiera cirka 250 forskningsprojekt. Ändå kunde endast en femtedel av de ansökta medlen beviljas under 2018.
En Sifoundersökning från Hjärt-Lungfonden visar att varannan svensk, 51 procent, önskar sig en välgörenhetsgåva i julklapp. Om fler skänker pengar till hjärtforskningen, och bidrar till att öka givandet i landet till 150 kronor per person och år – motsvarande kostnaden för en biobiljett – skulle alla forskningsansökningar kunna beviljas.
En gåva till hjärtforskningen är inte bara en meningsfull och klimatsmart julklapp som många önskar sig.
Det är också ett sätt att bidra till att rädda någons liv.
Kristina Sparreljung, generalsekreterare Hjärt-Lungfonden
Jan Nilsson, ordförande Hjärt-Lungfondens forskningsråd