Det går att minska fallolyckorna, det tjänar alla på

Debatt. I Västerbotten lades 1 600 personer över 65 år in på sjukhus på grund av en fallolycka. Att människor ådrar sig fallskador kostar vår region stora summor varje år. Trots att vi vet att en stor del av dessa skador går att förebygga görs det långt ifrån tillräckligt.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Hälsa och sjukvård2020-01-12 16:21
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

Varje år dör 1 000 personer i Sverige till följd av en fallolycka.

Ytterligare 70 000 skadas så allvarligt att de behöver läggas in på sjukhus.

Detta kostar samhället närmare 11 miljarder kronor varje år.

I Västerbotten lades 1 600 personer över 65 år in på sjukhus på grund av en fallolycka. 35 personer avled (2017). Utslaget söker ungefär fyra personer varje dag akut vård för en fallskada.

Att människor ådrar sig fallskador kostar vår region stora summor varje år. Trots att vi vet att en stor del av dessa skador går att förebygga görs det långt ifrån tillräckligt.

Fysioterapeuterna vill se en markant förbättring inom detta område.

I dag är närmare 57 000 personer i Västerbotten över 65 år. 26 000 är 75 år eller äldre.

Om 20 år kommer denna siffra att vara mycket högre. Den åldrande befolkningen är den som ökar mest. Det är en stor utmaning för samhällsekonomin. Enligt finansdepartementet kommer det fram till 2026 att krävas ytterligare 90 miljarder kronor till svensk välfärd för att kunna bibehålla nuvarande nivå. Det kommer att behöva anställas 80 000 nya medarbetare inom vård och omsorg.

Fysioterapeuterna tolkar detta budskap som ett tydligt besked om att samhället behöver satsa betydligt mer på förebyggande insatser och nya arbetssätt för att få ekvationen att gå ihop.

Som jämförelse har det under lång tid arbetats strategiskt för att minska antalet döda och allvarligt skadade i trafiken. Stora insatser och kampanjer har givit ett positivt resultat.

Låt oss se samma satsning på att förebygga fallolyckor. Resultaten skulle inte låta vänta på sig.

Fysioterapeuternas förslag till ansvariga politiker i region och kommuner är:

- Långsiktiga satsningar på förebyggande och rehabiliterande åtgärder för att minska risken för och konsekvenserna av ett fall.

- En medicinskt rehabiliteringsansvarig i varje kommun med ansvar för att patienterna får en säker och ändamålsenlig rehabilitering.

- Fler fysioterapeuter i region och kommuner. Legitimerade fysioterapeuter är utbildade för att anpassa träning utifrån ålder och sjukdomstillstånd.

Det finns forskning som visar att fysioterapi ger förbättrad hälsa och är kostnadseffektivt. Den visar också att fysisk aktivitet och träning på äldre dagar är avgörande för god hälsa och funktion.

I Landskrona har man tänkt nytt och strategiskt. I tre år har kommunen arbetat målmedvetet med att minska fallolyckorna hos de personer som löper störst risk att falla. Två fysioterapeuter och två arbetsterapeuter anställdes för att arbeta direkt med denna grupp. Det visade sig att fallolyckorna minskade med nio procent.

Omsorgsförvaltningen i Landskrona har beräknat att projektet minskade kommunens kostnader med cirka 3,7 miljoner kronor.

Tänk om vi i vår region kunde göra något liknande. Det skulle spara både mänskligt lidande och pengar – och utveckla hälso- och sjukvårdens arbetssätt.

Fysioterapeuterna uppmanar beslutsfattare inom hälso- och sjukvård att tänka nytt och långsiktigt. Vi bidrar gärna med kompetens och utveckling.

Tillsammans kan vi öka förutsättningarna för befolkningen att leva ett hälsosamt liv i rörelse.

Marita Lindqvist, ordförande Fysioterapeuterna Västerbotten