Nu skärper vi kontrollen i byggbranschen

Debatt. Byggboomen har fört med sig lycksökare som inte har i bygg- och anläggningsbranschen att göra. Snedvriden konkurrens, till följd av oseriös verksamhet, drabbar hederliga företagare som följer lagar och regelverk. Det skriver Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Sveriges Byggindustrier, och Christer Johansson, lokal chef i Västerbotten Sveriges Byggindustrier.

Foto: Ingvar Karmhed/SvD/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-04-05 14:12
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

Allt fler företag utsätts för osund konkurrens.

Bygg- och anläggningsbranschen är tyvärr inget undantag.

Mellan 2013 och 2017 ökade andelen byggföretag som uppgav att det förkommer svarta löner i branschen från 26 till 53 procent, enligt en undersökning från Skatteverket.

Säkra arbetsplatser och schyssta arbetsvillkor är a och o. Alla som är på en byggarbetsplats ska kunna visa vem man är, vem man arbetar för och när man har arbetat. Därför har Sveriges Byggindustrier verkar för lagstiftning om personalliggare och tagit initiativ till ID06 – branschens eget system för kontroll av vilka personer som befinner sig på arbetsplatsen.

Nu tas nästa steg. Den 21 januari 2020 infördes en ny kortstandard i syfte att täppa till de säkerhetsluckor som funnits.

Vid årsskiftet infördes även ett nytt krav på elektronisk betalning för att få rätt till rot-avdrag. Syftet är att minska felaktiga utbetalningar.

För dig som renoverar en villa eller en lägenhet har Sveriges Byggindustrier också tagit fram en checklista som uppmuntrar sund konkurrens.

Du som renoverar med hjälp av en entreprenör bör tänka på följande:

- Kontrollera att företaget har F-skattsedel. Kontakta Skatteverket vid oklarheter.

- Be om referenser för liknande arbeten och ta reda på hur arbetena har utförts.

- Ibland förekommer frivillig eller obligatorisk behörighet/auktorisation för utförande av arbete enligt gällande branschregler. Undersök om den som ska utföra arbetet har sådan behörighet/auktorisation.

- Undersök om företaget är medlem i någon branschorganisation, exempelvis Sveriges Byggindustrier. Risken för konkurs är lägre för medlemsföretag än för företag som inte är medlemmar.

- För trygghets skull, kontrollera att den som befinner sig i ditt hem kan legitimera sig. ID06 är, som tidigare påpekats, byggbranschens eget system för ID-kontroll.

Entreprenören som arbetar i någon annans hem ska i sin tur ta följande ansvar:

- Entreprenören måste informera konsumenten och avråda denne om ett visst arbete inte är till rimlig nytta för konsumenten.

- Informera konsumenten om vilken personal som planeras utföra arbetet.

- Informera konsumenten löpande om arbetet och ekonomin i projektet.

- Entreprenören är ansvarig för arbetsmiljön i konsumententreprenader.

Vid småhusentreprenader, tjänster som utförs vid uppförande eller tillbyggnad av en- eller tvåbostadshus, är det inte tillåtet att begära förskottsbetalning. Vid övriga konsumententreprenader kan parterna avtala om en betalningsplan på grund av särskilda skäl.

Snedvriden konkurrens till följd av oseriös verksamhet drabbar hederliga företagare som följer lagar och regelverk. Därför råder nolltolerans mot fusk i bygg- och anläggningsbranschen.

Catharina Elmsäter-Svärd, vd Byggföretagen

Christer Johansson, lokal chef i Västerbotten Byggföretagen