Jag säger alltid att Sverige är fantastiskt

Krönika: Mina utländska affärsvänner frågar mig allt oftare: ”Vad händer i Sverige? Vågar vi åka dit? Finns det platser vi bör undvika?” Jag säger alltid: ”Sverige är fantastiskt.”

Foto: Henrik Holmberg/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-01-29 06:56
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

Ännu en sprängning.

Ytterligare en skjutning.

Jag läser rubrikerna, bläddrar vidare. Det händer, men är omöjligt att förstå. Hur blev det så här?

Låt oss stanna upp en stund och reflektera. Ta de pensionärer och barnfamiljer som precis vaknat av den kraftiga smällen. De vet ännu inte om någon i familjen drabbats.

Väggar och fönster ligger i spillror. Barnen är chockade och gråter. Sirener ljuder från polis, brandkår och ambulans.

Dåd av den här sorten är normalt förbehållet länder i krig. Men det händer här. I vårt land.

Enligt Brottsförebyggande rådet, Brå, skedde 236 sprängningar förra år. Hur påverkar det bilden av Sverige?

Mina utländska affärsvänner frågar mig allt oftare: ”Vad händer i Sverige? Vågar vi åka dit? Finns det platser vi bör undvika?”

Ministrarna tävlar med varandra i att uttrycka avsky, men väldigt lite händer.

Jag säger alltid: ”Sverige är fantastiskt.”

Sverige måste fortfarande anses vara ett tryggt och bra land. Företag som Ikea, H&M och Ericsson, och personer som Zlatan, Greta och Björn Borg, med flera, har bidragit till att stärka den bilden.

Men självklart påverkar sprängningar och gängskjutningar bilden av Sverige. Trygghet är ett starkt argument när familjer och välutbildad arbetskraft väljer ett land eller stad att bo och jobba i.

Detsamma gäller för företag som vill etablera sig. Säkerhetsläget och förmågan att hitta kompetent arbetskraft är tunga urvalsfaktorer.

Vi ser i dag hur människor, företag och butiker flyr vissa områden på grund av det osäkra säkerhetsläget. Många känner sig uppgivna och svikna av ett samhälle som låter kriminella härja och inte förmår att hålla dessa individer bakom lås och bom.

Ministrarna tävlar med varandra i att uttrycka avsky, men väldigt lite händer. De kriminella vinner mark och brottsligheten tycks bli allt grövre.

Staten behöver gå från ord till handling. Återigen behöver vi ställa oss frågan: ”Vad fan får vi för pengarna?”

Avslutningsvis vill jag citera ett stort antal av mina utländska kunder när de sammanfattar sina intryck efter att ha besökt Skellefteå: ”Cold area, warm people.”

Ett fint omdöme, och ett starkt argument i ambitionen att få fler företag och familjer att välja Skellefteå som sin stad.

Peter Karlstén, företagare och entreprenör