Bygg i trä, brandsäkert och klimateffektivt

Debatt. Att säga att vi saknar bevis för att trä är bättre ur klimatperspektiv framstår som verklighetsfrånvänt. Byggindustrin är Sveriges värsting vad gäller koldioxidutsläpp. Sektorn står för över 20 procent av Sveriges totala utsläpp av växthusgaser och större delen kommer från produktionen av byggmaterial, främst cement och stål.

Foto: Yvonne Rönngren

Ekonomi, näringsliv & finans2020-04-05 16:20
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

Johan Lindström, vd för Plåt & Ventföretagen, hävdade i Aftonbladet (7/1 2020) att den ökade produktionen av flerbostadshus i trä är farlig och saknar trovärdighet gällande miljöfördelar.

Detta har också uppmärksammats i ett längre inslag i SVT/Västerbottensnytt (13/1 202).

Argumenten som Johan Lindström anför är dels att trähus har bristande brandsäkerhet, dels att det inte finns belägg för att trä är bättre ur klimatsynpunkt än andra material.

Låt oss bemöta dessa märkliga påståenden.

Sverige har, liksom övriga Europa, höga tekniska krav på byggnader. Kraven är funktionsbaserade, vilket innebär att oavsett material ska en byggnad uppfylla samma krav avseende brandsäkerhet. En brand är en fruktansvärd upplevelse för den som drabbas och. Det ska alltid arbetas brandförebyggdande.

Om olyckan ändå är framme finns det inget material som inte påverkas. Trä kan brinna, betong kan spjälkas och stål kan mjukna och kollapsa. För att förhindra detta finns olika tekniska lösningar, till exempel kan trä ytbehandlas eller kläs med gips, och stål kan brandskyddsmålas.

Att 2020 säga att vi saknar bevis för att trä är bättre ur klimatperspektiv framstår som verklighetsfrånvänt och arrogant. Byggindustrin är Sveriges värsting vad gäller koldioxidutsläpp (CO2). Sektorn står för över 20 procent av Sveriges totala utsläpp av växthusgaser och större delen kommer från produktionen av byggmaterial, främst cement och stål.

Att bygga med träbaserade system är långt mer klimateffektivt än att bygga med andra material, oavsett om man mäter livscykelanalys eller enbart uppförandet av byggnaden.

Detta bekräftas av flertalet studier. Till exempel Byggföretagens rapport ”Minskad klimatpåverkan från flerbostadshus” från 2018.

Om Sverige ska kunna nå klimatmålen måste vi tillsammans ändra sättet vi bygger på och vilka material vi använder.

En bra start på decenniet vore att sträcka ut en hand för samverkan i dessa viktiga frågor.

Låt oss börja decenniet med ett grönt skifte.

Susanne Rudenstam, kanslichef Sveriges träbyggnadskansli

Mathias Fridholm, direktör Svenskt Trä

Jesper Åkerlund, vd Martinsons Byggsystem