Hotet från bombningar och skjutningar överskuggar allting annat.
De politiska utspelen har avlöst varandra.
Det som sällan kommer fram i debatten är att ungefär 25 procent av allt dödligt våld sker i nära relationer.
Det är naturligt att dödligt våld föder rädslor. Utan sådana skulle vi människor inte ha överlevt.
Men ibland kan mindre hot hindra oss från att se de större. Det blev tydligt för mig när jag lyssnade på ”Vetenskapsradion Hälsa” (Sverige Radio P1 30/1 2020). Där påstod den australiske forskaren Allesandro de Mayo att de två största hoten mot mänskligheten är fetmaepidemin och klimatförändringarna.
Fetman är en tickande bomb för många länders sjukvårdssystem. Statistik visar att ungefär två miljarder människor lider av kraftig övervikt – något som ofta leder till diabetes, cancer och hjärt-kärlsjukdomar. Våra kostvanor behöver ändras, precis som vår livsstil och dess påverkan på klimat och miljö.
Det finns en stor risk att vi bara orkar bearbeta ett hot i taget.
Att mängden debattartiklar och politiska utspel inte står i rimlig proportion till hur stora hot vi står inför är lätt att förstå.
Att vi bokstavligen håller på att äta ihjäl oss, samtidigt som vi i snabb takt försämrar vårt klimat och vår miljö, handlar om livsstilsförändringar som vi inte är beredda att göra. Då är det enklare att ta till sig politiska förslag om strängare straff och fler poliser. Svårare är det med förslag som hotar att påverka den livsstil som de flesta av oss har vant sig vid.
Skjutningar, bombningar och dödligt våld i nära relationer är inte någonting man ska ta lättvindigt på. Men jag tror att den kraftsamling som skett det senaste året mot mc-gäng, invandrargäng och yrkeskriminella kommer att ge resultat i längden.
Det finns en stor risk att vi bara orkar bearbeta ett hot i taget. Enklast är det om vi dessutom kan skylla på ”dom andra”: invandrare, mc-gäng, muslimer, judar med flera. Att vi själva skulle vara ett problem vill vi inte erkänna.
Brexit i Storbritannien och Donald Trumps isolationism i USA är tydliga tecken på att detta problem drabbat många demokratiska stater. Visst har globaliseringen skapat både vinnare och förlorare i den rikare delen av världen. Men ska vi hitta lösningar på de verkligt stora problemenen så är isolationism och ”syndabockstänkande” de sämsta alternativen.
Vi behöver ändra vår livsstil för fetmans och klimatets skull. Det som behövs är inte mera matskam och flygskam utan skatter, lagar och regler som gör det lättare för människor att göra bra val.
Pengar styr det mesta. Därför behöver vi lagar och regler som gör det olönsamt att producera mat som gör oss överviktiga, och gör det dyrt att släppa ut koldioxid och miljöfarligt avfall.
Hans Marklund, präst