Vitamininjektion för primärvården

Fler och fler röster hörs som vill ha en förändrad primärvårdsorganisation och en återgång till en sammanhållen primärvårdsorganisation under en primärvårdschef. Man känner sig styvmoderligt behandlad i jämförelse med övrig hälso- och sjukvård.

”Man har numera till och med svårt att få avlastning av stafettläkare då, bland dessa, regionen fått ett dåligt rykte och hamnat på svarta listan.”

”Man har numera till och med svårt att få avlastning av stafettläkare då, bland dessa, regionen fått ett dåligt rykte och hamnat på svarta listan.”

Foto: Claudio Bresciani/TT

Debatt2023-09-29 05:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Dagens organisation från 2018 är en splittrad organisation utan någon som har överblick. Man kan inte ens med god vilja påstå att denna organisation klarat av att driva regionens primärvård på ett framgångsrikt sätt. Vakanssituationen blir för varje dag värre och värre för att inte tala om den undermåliga arbetsmiljön som leder till att färre och färre orkar arbeta kvar. Man har numera till och med svårt att få avlastning av stafettläkare då, bland dessa, regionen fått ett dåligt rykte och hamnat på svarta listan.

Den styrande socialdemokratiska majoriteten har inte förmåga att styra upp och rädda situationen. Tiden bara går och ingenting händer. Det behövs en ny styrning med nya krafter som har förmåga att få någonting gjort. Man bör nu, innan ny hälso- och sjukvårdsdirektör anställs, passa på att förändra organisationen till något bättre.

Primärvården behöver återigen en egen organisation i länet med en primärvårdschef som, i organisationen, är jämställd med sjukhuscheferna och en egen stab där alla är underordnade primärvårdschefen och inte ”utlånade” från andra enheter som exempelvis ekonomi och HR.

Jag vill också särskilt uppmärksamma den bekymmersamma situationen med tilldelningen av ST-läkartjänster som, för en tillräcklig återväxt är alltför klen. Vidare förhållandet med tilltagande handledarbrist i takt med att erfarna, handledningskompetenta, specialister slutar på grund av, en på hälsocentralerna, ohållbar arbetssituation vilket ytterligare försämrar utbildningssituationen.

Det behövs verkligen en vitamininjektion och ett omtag så att primärvården får den arbetsro och framtidstro den förtjänar.