Visst finns det utmaningar i Västerbotten

Vad västerbottningarna tycker spelar stor roll i Socialdemokraternas arbete för att göra Västerbotten till en ännu bättre plats att bo på.

”Det finns, enligt de vi har pratat med, något alldeles särskilt med vårt län som gör att vi trivs så bra här. På ett eller annat sätt beskrivs det som naturen.”

”Det finns, enligt de vi har pratat med, något alldeles särskilt med vårt län som gör att vi trivs så bra här. På ett eller annat sätt beskrivs det som naturen.”

Foto: Helena Landstedt/TT

Debatt2024-10-06 06:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi är måna om att vara ute för att mötas, samtala, fråga och lyssna för att ta reda på vad som är viktigt här. Vad som gör att vi trivs, flyttar hit och stannar kvar, men också vad vi, Socialdemokraterna i Västerbotten, kan göra bättre. För att få svar i en större omfattning tog vi fram en enkät som undersöker just det.

Vi har runt om i länet delat ut enkäten till de människor vi mött utanför affären, i parken, på bilträffen, på folkhögskolan, i dörren och även på sociala medier genom en digital variant. Nära 1 000 länsbor har besvarat enkäten och vi har påbörjat arbetet med att sammanställa svaren.

Det finns, enligt de vi har pratat med, något alldeles särskilt med vårt län som gör att vi trivs så bra här. På ett eller annat sätt beskrivs det som naturen. Oavsett länsände eller ortsstorlek har vi västerbottningar en gemensam förkärlek till naturen. Vi älskar att ha nära till skog och mark med frisk luft och lugn och ro.

De vi har pratat med har visat ett stort samhällsengagemang. En prioriterad fråga är att minska kriminaliteten och stärka säkerheten. Vissa uttrycker oro inför en global utveckling med krig och klimatkatastrofer och en del känner oro över ökad rasism och önskar ett mer inkluderande samhälle där alla känner sig välkomna. Här vill vi vill ha en väl fungerande sjukvård, en bra skola och barnomsorg och nära till service för att känna sig trygg.

Samtidigt som västerbottningarna är bekymmersamma över samhällsutvecklingen, visar svaren i vår enkät hur väl de trivs här. Här uppskattar vi våra grannar, vackra vyer och att bo på en trygg plats. Här finns en stark gemenskap, ett stort lugn, närhet till naturen och bekvämligheter som gör livet enkelt. Trots vissa utmaningar uttrycker de vi har pratat med att här, i Västerbotten, är platsen de vill bo.

Och vet ni? Vi håller med. Vi tar med oss svaren, vartenda ett, för att göra allt vi kan för att Västerbotten ska vara det län dit man kommer för att stanna. För en lång, lång tid framöver.

Isak From (S) distriktsordförande Socialdemokraterna i Västerbotten

Anna-Lena Danielsson (S) vice ordförande Socialdemokraterna i Västerbotten