Vinsterna ska tillbaka till landsbygden

Såväl staten som svenska och utländska bolag tjänar stora pengar på regionens arbetskraft och de naturresurser som utvinns.

Du ska inte behöva bo i eller i närheten av en stor stad för att få tillgång till likvärdig service, skriver Nina Berggård, ordförande för Vänsterpartiet Norrbotten.

Du ska inte behöva bo i eller i närheten av en stor stad för att få tillgång till likvärdig service, skriver Nina Berggård, ordförande för Vänsterpartiet Norrbotten.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Debatt2021-04-11 10:47
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Landsbygden har under århundraden utnyttjats av stat och bolag som tjänat stora pengar på dess resurser.

Landsbygden har utarmats. Det har gett effekter i form av fattigdom, utanförskap och avveckling av viktiga samhällstjänster.

Centraliseringen och privatiseringen har slagit hårdast mot landsbygden. Det lett till att ojämlikheten ökat när privata företag etablerat sig i städer där många människor bor.

Centraliseringen har även lett till att de som styr och planerar den offentliga sektorns välfärdstjänster uppträtt på samma sätt. Resultatet har blivit en allt sämre service på landsbygden.

Du ska inte behöva bo i eller i närheten av en stor stad för att få tillgång till likvärdig service i form av hälsovård, kollektivtrafik och andra viktiga samhällsfunktioner.

I dag läggs ett allt större ansvar på kommuner och regioner som i längden inte kan kompensera för utflyttning. Här finns en stor del av förklaringen till skillnaden i levnadsstandard och kommunalskatt. De rika städerna och förortskommunerna har dragit ifrån det övriga Sverige. Resultatet är växande klassklyftor och en allt större skillnad mellan stad och land.

När regioner och kommuner fått i uppdrag att kompensera försämringarna får vi höra att landsbygden är bidragsberoende och att befolkningsunderlaget är för litet, och att det därmed är vårt eget fel att vi inte kan ta del av samma välstånd och utveckling.

Vi vänsterpartister menar att förutsättningarna för ett bra liv, oavsett var man bor, bygger på att politiken utjämnar skillnaden mellan stad och land.

Den svenska landsbygden har enorma rikedomar. Vi vänsterpartister kräver att staten för en politik som skapar jämlikhet mellan människor och regioner och skapar en likvärdig välfärd oavsett var i landet du bor.

Såväl staten som svenska och utländska bolag tjänar stora pengar på regionens arbetskraft och de naturresurser som utvinns utan att medborgarna i kommuner och regioner får ta del av inkomsterna.

I Norr- och Västerbotten planeras och byggs stora anläggningar och industriprojekt med fokus på framtidens energiomställning. Det är här som förädlingen av framtidens industriverksamhet och energiförsörjning finns.

Vänsterpartiet kräver därför att:

- delar av vinsterna från gruvor, vattenkraft, vindkraft och andra naturresurser ska återföras till de regioner där produktionen sker. Ett exempel är att mineralavgiften måste höjas kraftigt och ersättas av en regional naturresursavgift.

- den kommunala och regionala skatteutjämningen ska skapa en likvärdig välfärd oavsett vilken kommun eller region du bor i. Tandvård måste finnas i alla kommuner. Skolverksamhet av hög kvalitet ska finnas för att eleverna inte ska få orimligt långa skolvägar.

- grundläggande samhällsservice måste finnas både för medborgare och företag på landsbygden. Exempel på det är daglig postutdelning, kollektivtrafik för person- och godstrafik och inte minst tillgång till bredband med hög kapacitet.

- järnvägen måste ges en gynnad ställning i det svenska transportnätet, inte minst ur miljösynpunkt. Staten måste ta ansvar för att både godstrafik och persontrafik fungerar i norra Sverige. Malmbanan och Norrbotniabanan är särskilt viktiga.