Vill vi skicka ut våra kvinnor och män i strid?

Det höjs många röster för ett snabbt svenskt anslutande till försvarspakten NATO. Det finns skäl till varför detta vore oklokt.

Medlemskapet i Nato innebär, enligt artikel 5, att unga svenska män och kvinnor kan tvingas sätta sina liv på spel om någon anfaller ett annat Natoland.

Medlemskapet i Nato innebär, enligt artikel 5, att unga svenska män och kvinnor kan tvingas sätta sina liv på spel om någon anfaller ett annat Natoland.

Foto: Johan Nilsson/TT

Debatt2022-03-17 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Just nu höjs många röster för ett snabbt svenskt anslutande till försvarspakten NATO. Det finns många skäl till varför detta vore oklokt. 

Oavsett NATO:s officiella styre är det svårt att förneka det kraftiga inflytande USA har på organisationen. Den amerikanska utrikes- och säkerhetspolitiken skiljer sig kraftigt från den svenska och innefattar såväl tanken på taktiska kärnvapen, förebyggande anfall samt avrättande av enskilda personer som uppfattas hota USA:s intressen.

USA agerande har många gånger varit till nytta för västvärlden, det kan inte förnekas. Men i andra fall har de agerat som världens motorcykelgäng och nyttjat sin styrka till att köra över länder, skita i FN och ”tvingat” allierade i NATO att backa upp dem.

Medlemskapet i Nato innebär, enligt artikel 5, att unga svenska män och kvinnor kan tvingas sätta sina liv på spel om någon anfaller ett annat Natoland. Detta oavsett om det är en strid vi tror på eller inte. Värt att nämna är detta också omfattar NATO-medlemmar, som Turkiet och Ungern, vars ledare tar efter Putin i stil och styre. 

Ett medlemskap i NATO innebär att vi tvingas investera i vårt försvar på ett sätt som inte främjar nedrustning och fred. Ett medlemskap i NATO innebär också att vi förpliktigas att ställa upp och understödja kärnvapen som medel i vår säkerhetspolitik. 

Det är förståeligt att människor i denna tid av osäkerhet och krigshandlingar i vår närhet känner oro och famlar efter snabba lösningar. 

Men Sverige har legat på samma avstånd från Ryssland så länge vi kan minnas och säkert en stund före det. Lösningen på det upplevda hotet har aldrig varit att sälja vårt militära självbestämmande till den ena eller andra ytterligheten. 

Idag, som igår, är lösningen att föra en ansvarsfull politik och att ha ett självständigt och kapabelt försvar som får kostnaden för ett anfall mot Sverige att överstiga vinsterna.

Vi ska inte vara oroliga. Vi ska vara redo. Vi ska vara självständiga och därför alliansfria.

Olof Nyström, ordförande Skellefteå Socialdemokratiska Arbetarekommun

Daniel Ådin, ordförande Skellefteå Komunfullmäktige