Viktigt stärka den medicinska kompetensen i äldrevården

Att säkerställa bra tillgång till läkare i kommunal hälso- och sjukvård kräver flera parallella lösningar.

Bristerna i läkarbemanningen ska lösas genom förbättrad samverkan mellan regioner och kommuner, skriver bland andra Nicklas Sandström (M), oppositionsråd, Region Västerbotten.

Bristerna i läkarbemanningen ska lösas genom förbättrad samverkan mellan regioner och kommuner, skriver bland andra Nicklas Sandström (M), oppositionsråd, Region Västerbotten.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Debatt2021-01-07 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Coronapandemin har synliggjort behovet av att stärka den kommunala hälso- och sjukvården.

Moderaterna har under lång tid påtalat bristen av samverkan mellan kommuner och regioner.

Dels har kritiken handlat om att medicinskt färdigbehandlade blir kvar på sjukhusen i onödan, dels om att patienter bollas runt mellan sjukhusvård, primärvård och kommunal äldreomsorg. Vi har också påtalat de juridiska hinder som omöjliggör en sammanhållen journalföring.

En fråga som debatteras är tillgången till läkare inom äldreomsorgen. Det finns röster som menar att lösningen är att kommuner ska få anställa läkare. Lösningen är inte så enkel.

Läkarmedverkan ska inte blandas ihop med ett medicinskt ledningsansvar. Det medicinska ledningsansvaret i kommunerna är tydligt. Kommunen som huvudman har det övergripande ansvaret för en god och säker vård.

Utredningen ”God och nära vård” markerar tydligt att bristerna i läkarbemanningen ska lösas genom förbättrad samverkan mellan regioner och kommuner. Inte genom att kommunerna tar över ansvaret och anställer egna läkare.

Det kan vi bara hålla med om. Det handlar om bättre tillgänglighet, att avsätta tillräcklig med tid för läkare att träffa patienter, en ökad kontinuitet och ett utvecklat teamarbete.

Kompetens och bra arbetsrutiner behövs för att kunna ge personer med många sjukdomar en god och säker vård. Läkaren behöver finnas i en miljö som erbjuder kollegialt utbyte. Regionerna kan erbjuda en sådan och närhet till läkare inom specialiserad vård.

Arbetsgivaransvar innebär kapacitet att kunna hantera frånvar. Det handlar också om möjlighet att kunna rekrytera och erbjuda kompetensutveckling.

Små kommuner med en eller två anställda läkare skulle bli sårbara och få svårt att säkerställa alla de specifika läkarbehov som finns inom den kommunala hälso- och sjukvården.

Det behövs en självrannsakan när det kommer till det svenska hälso- och sjukvårdssystemet.

Hur kommer det sig att vi har förhållandevis få allmänläkare i Sverige?

På vilket sätt bistår sjukhusvården primärvården med geriatrisk kompetens?

Här finns det goda exempel att lära från. Lärdomar som behöver skalas upp från goda exempel till att omfatta alla. Primärvårdens hälsocentraler behöver också förstärkas ekonomiskt.

Att säkerställa en bra tillgång till läkare i kommunal hälso- och sjukvård är en komplex fråga som kräver flera parallella lösningar. Lösningar som Moderaterna efterlyst länge.