Viktigt med god palliativ vård i livets slutskede

Palliativ vård är en vård som ska lindra lidandet och förbättra livskvalitet den sista tiden i livet för alla som har en obotlig sjukdom och det gäller alla sjukdomar och för alla åldersgrupper.

– "Läget är ansträngt och då kan många patientgrupper komma i kläm och inte får den vård som lagen och det Nationella vårdprogrammet för god palliativ vård i livets slutskede föreskriver", skriver styrelsen för Bröstcancerföreningen i Skellefteå.

– "Läget är ansträngt och då kan många patientgrupper komma i kläm och inte får den vård som lagen och det Nationella vårdprogrammet för god palliativ vård i livets slutskede föreskriver", skriver styrelsen för Bröstcancerföreningen i Skellefteå.

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Debatt2022-09-06 22:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

1996 öppnades en enhet med fyra vårdplatser i anslutning till Kirurgen 2. Ett nytt koncept för Skellefteborna. När sjukdomsbilden blir omöjlig att hantera i hemmiljö. 

Ingen väntan för patienten, utan vårtplaneringen sköttes av Palliativa Teamet VIOOL, med effektivt omhändertagande på vårdavdelningen Orkiden.

Sparkraven 2009 ledde till att Orkidén stängdes. Trots att många grupperingar i samhället engagerade sig mot nedläggningen. 

Åren har gått, med ett gott palliativt teamarbete för patienter som behöver denna vård, men det som har förändrats är antalet öppna vårdplatser på grund av personalbrist, pandemiutbrott och brist på ändamålsenliga lokaler. 

Läget är ansträngt, inte minst under denna sommar, och då kan många patientgrupper komma i kläm och inte får den vård som lagen och det Nationella vårdprogrammet för god palliativ vård i livets slutskede föreskriver.

Vi vädjar till våra politiker att aktivt arbeta för en lösning. Det finns stora behov av den specialiserad palliativ vård som bedrevs på Orkidén. Och allmänn palliativa vård, som inte behöver finnas i direkt anslutning till sjukhuset. 

Men, en anpassad lösning är givetvis bäst och bör tas i beaktande under den planering av byggnationer som just nu pågår för sjukhuset. 

Axlagården i Umeå, startade 1992 av eldsjälar i en stiftelse, och drivs i nuläget som ett aktiebolag. Här vårdas årligen högst tre personer från vårt Skellefteå-område. 

Visst bör det finnas möjligheter, i vår kommun, att fler kan få en vård som är värdig den Socialstyrelsen indikerar som ett måste.

Styrelsen Bröstcancerföreningen Skellefteå 

Lena Sandberg

Carina Hedlund

Lisbeth Ignberg

Doris Ekefjärd

Pia Vernersson

Birgitta Roos