Viktigt att välja rätt i gymnasievalet

Vi är nu mitt i den ordinarie ansökningstiden till gymnasiet och Sveriges alla niondeklassare står inför ett viktigt val. Det kan kännas nervöst, för såväl ungdomarna som deras föräldrar.

"Tyvärr finns en förlegad bild av de möjligheter yrkesprogrammen ger. Förhoppningsvis vågar fler föräldrar omvärdera yrkesprogrammen, när de nu ger en grundläggande behörighet till högskolestudier."

"Tyvärr finns en förlegad bild av de möjligheter yrkesprogrammen ger. Förhoppningsvis vågar fler föräldrar omvärdera yrkesprogrammen, när de nu ger en grundläggande behörighet till högskolestudier."

Foto: Ingvar Karmhed / SvD / TT

Debatt2023-02-03 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Därför är det viktigt att tänka på att valet, trots att det kan kännas så nu, är långt ifrån livsavgörande. Livet erbjuder många vägval och möjligheter.

Samtidigt står vi inför en tuff och osäker framtid. Det ekonomiska läget, de snabba förändringarna i vår omvärld – det finns flera faktorer som kan skapa stress kring utbildningsvalet.

En yrkesutbildning med upparbetade nära samarbeten med företag i branschen ger generellt mycket goda möjligheter till jobb direkt efter studenten, för den som så önskar.

Och, nytt för i år, oberoende av vilket gymnasieprogram niondeklassarna väljer så ingår de kurser som ger grundläggande behörighet till högskolestudier. På yrkesprogrammen är de kurserna möjliga att välja bort, men om man vill hålla dörrarna öppna för högskolestudier är det naturligtvis klokt att inte välja bort.

Landets föräldrar har under många år uppmuntrat sina tonåringar att välja ett högskoleförberedande gymnasieprogram. Det kan handla om valmöjligheter, men också om status. Tyvärr finns en förlegad bild av de möjligheter yrkesprogrammen ger. Förhoppningsvis vågar fler föräldrar omvärdera yrkesprogrammen, när de nu ger en grundläggande behörighet till högskolestudier. 

Men kanske skulle fler föräldrar också behöva tänka tanken att deras barn skulle få en högre livskvalitet, om de redan på gymnasiet fick med sig det självförtroende och de möjligheter till bra jobb som en yrkesutbildning ger.

Gymnasievalet handlar om mycket mer än vilket jobb man ska ha i framtiden, men jobbfrågan är viktig. På Ekonomifaktas sajt Gymnasiepejl finns statistik på kommunnivå över lön och jobb relaterat till respektive gymnasieprogram. Skillnaderna är stora, både mellan program och mellan kommuner. Till exempel var alla eleverna som gick barn- och fritidsprogrammet i Lycksele etablerade på arbetsmarknaden ett år efter gymnasiet. För VVS- och fastighetsprogrammet i Umeå var siffran 92 procent.  

Livet är fullt av möjligheter. Troligtvis känns det för tidigt att på våren i årskurs nio planera resten av sitt liv. Ett yrkesprogram med grundläggande högskolebehörighet ger utrymme för många vägval framöver.