Idrottsrörelsen är mycket mer än det fysiska utövandet.
Det är en arena för möten, för demokrati och för utveckling. Här bjuds medlemmarna in att i de goda samtalen växa som individer, i förening och för samhällets utveckling.
Vi vet att en förening som har pågående samtal om frågor som ledarskap, demokratins spelregler, hur man är en bra kompis, trygghet, jämlikhet och allas rätt att få vara med, ökar möjligheterna för medlemmarna att må bättre utvecklas och viljan att stanna kvar ökar.
Idrotten och dess folkbildning, det vill säga samtal och erfarenhetsutbyten som leder till förändring och utveckling, utgör Sveriges största folkrörelse.
Idrottens alla möten formar och bygger både samhälle och individ. Det måste vi värna och stimulera – även i coronatider.
Just nu behöver vi hjälpas åt för att hitta innovativa lösningar för att fortsätta mötas och se möjligheterna – snarare än hindren.
Under 2019 nådde vi genom idrottens studieförbund, SISU idrottsutbildarna, 27 184 unika deltagare i Västerbotten. Det motsvarar mer än tio procent av länets befolkning.
Vi vet också att vi når både en jämställd och ung målgrupp. Under 2019 var nära hälften av alla deltagare kvinnor. Sex av tio var under 25 år.
En fördelning som befäster idrottsrörelsens potential att på ett jämlikt sätt forma morgondagens samhällsmedborgare.
Coronarestriktionerna har på många sätt påverkat idrottsrörelsen. Det har blivit påtagligt att vi behöver ställa om de sätt vi utövar idrott på. Men vi behöver även ställa om – inte ställa in – hur vi möts.
För att coronaviruset inte ska begränsa föreningens demokrati och möjligheten att delta i alla de goda samtal som vanligtvis förs behöver vi hitta nya sätt att mötas. De digitala verktygen ger oss möjlighet att utforska nya former av folkbildning, som även efter coronapandemin kan komplettera det fysiska mötet, öka flexibiliteten och stärka lärandet.
Jag vill på detta sätt uppmana alla idrottsföreningar att i coronatider fortsätta mötas, stimulera medlemmarna med bildning och utvecklingsfrågor och ta chansen att utveckla formerna för möten.
Behovet av att samtala torde vara minst lika stort nu som tidigare. Kanske till och med ännu större.
Till alla inom Sveriges största folkrörelse: Låt oss fortsätta mötas, även om det blir i digital form. För livslångt lärande är lika viktigt som livslångt idrottande, innan, under och efter coronapandemin.