Vi ville göra vad vi kunde för att stödja skogssamerna

Vi kommer att ge förslag på förändringar som vi anser är nödvändiga i den kommande översynen av rennäringslagen.

Debatt 24 april 2021 12:52
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på Lars Miguel Utsis (partiledare Guovssonásti) och Marita Stinnerboms (partiledare Guovssonásti) replik ”Jakt- och fiskesamerna tycks vara dåligt uppdaterade”, publicerad på norran.se söndagen den 18 april 2021.

Inför sakrådsmötet i oktober förra året skickade sametingspolitikerna Lars-Paul Kroik, Lars Jonas Johansson och Christina Åhrén in ett dokument där vi påminde om att skogssamerna inte var nämnda i utkastet till sakråd, och att de också upparbetat renskötselrätten grundad på urminnes hävd.

I oktober 2020 var varken Lars-Jonas Johansson eller jag själv med i något parti. Men vi ansåg att det var nödvändigt att göra vad vi kunde för att stödja skogssamerna.

Långt senare, inför valet till Sametinget, gick vi med i Jakt- och fiskesamerna. Vad Jakt- och fiskesamerna gjorde eller inte gjorde innan vi gick med i partiet är ingenting som vi kan påverka. Nu finns skogssamerna med i Jakt- och fiskesamernas partiprogram.

Det är glädjande att Guovssonásti är inne på samma linje som vi driver och säger sig vilja stärka skogsamisk kultur.

Vi kommer också att bevaka utvecklingen och ge förslag på förändringar som vi anser är nödvändiga i den kommande översynen av rennäringslagen.

Ämnen du kan följa