Moderaterna sÀtter fokus pÄ kunskap och studiero

En bra skolgÄng Àr avgörande för varje elevs möjlighet att skapa sig ett gott liv. En bra skola Àr centralt för ett vÀxande SkellefteÄ.

Över tid har lĂ€rare och pedagoger inte gets de förutsĂ€ttningar som krĂ€vs. DĂ€rför prioriterar Moderaterna förskola, skola och utbildning i budgeten, skriver Andreas Löwenhöök, gruppledare för Moderaterna.

Över tid har lĂ€rare och pedagoger inte gets de förutsĂ€ttningar som krĂ€vs. DĂ€rför prioriterar Moderaterna förskola, skola och utbildning i budgeten, skriver Andreas Löwenhöök, gruppledare för Moderaterna.

Foto: Jenny Petersson

Debatt2022-07-20 07:30
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

VÄrt mÄl Àr att SkellefteÄs skolor ska vara i toppklass, dÀr eleverna nÄr kunskapsmÄlen. Vi inser Àven att olika elever har olika behov och vill bejaka valfrihet mellan sÄvÀl kommunala skolor som friskolor genom ett aktivt skolval.

Samtidigt som Moderaternas mÄl Àr bÀttre skolresultat och tryggare skolor ser vi att Socialdemokraternas viktigaste frÄga Àr att jaga de fÄ friskolor som finns i kommunen. Det Àr endast ett försök att skyla över den egna misslyckade politiken, som fÄr betyget F (icke godkÀnt).

Idag lĂ€mnar var femte elev SkellefteĂ„s grundskolor utan fullstĂ€ndiga kunskaper och elever som har det tufft halkar efter ytterligare. De genomsnittliga studieresultaten (meritvĂ€rdet), som kan förvĂ€ntas av SkellefteĂ„s elever, har sjunkit de senaste 6 Ă„ren och ligger under jĂ€mförbara kommuner. 

I gymnasieskolan Àr det fler Àn var fjÀrde elever som lÀmnar utan examen. I förskolan Àr barngrupperna skadligt stora, med över 17 barn per grupp i genomsnitt, vilket Àr lÄngt frÄn Skolverkets riktlinjer.

Över tid har lĂ€rare och pedagoger inte gets de förutsĂ€ttningar som krĂ€vs, i form av resurser och verktyg. DĂ€rför prioriterar Moderaterna förskola, skola och utbildning i budgeten.

Vi vill se förskolor med olika inriktningar, bÄde i kommunal och i enskild regi och i rimligt stora barngrupper. Vi vill succesivt minska barngruppernas storlekar och nÄ Skolverkets mÄl.

Det Àr i klassrum som eleverna ska fÄ sina kunskaper av behöriga och motiverande lÀrare. DÀrför vill vi satsa pÄ lÀrarna. Det handlar dels om löner, dels om att lÀrarna ska fÄ utföra det kunskapsuppdrag som de Àr utbildade till. Vi vill rensa i lokalt beslutad byrÄkrati, som lÀrarna förvÀntas göra, och tillföra stödresurser runt lÀrarna ute pÄ skolorna.

Det ska vara ordning och reda i klassrummet och pÄ skolorna. Vi vill förebygga droganvÀndning med drogtester och införa passerkort för elever och personal, sÄ att obehöriga inte kommer in pÄ skolorna. Vi vill införa ordningsomdömen och lÀrare och rektorer ha utökade möjligheter att ingripa mot elever som stör ordningen.

Moderaterna vill att alla elever, oavsett bakgrund, ska ges förutsÀttningar att klara kunskapsmÄlen utifrÄn sina egna förmÄgor och behov. Vi vill ha en skola som möjliggör klassresor. Det krÀver fokus pÄ mer kunskap i skolan, och lugn och ro i klassrummet.

Andreas Löwenhöök (M), oppositionsrÄd i SkellefteÄ kommun