Vi vill se en strategi för Skellefteås nöjes- och nattliv

Befolkningen växer med rekordfart i Skellefteå. Det är otroligt positivt och något som vi vill fortsätta att stimulera. Därför satsar vi nu på att ta fram en strategi för utveckling av nöjes- och nattliv i Skellefteå kommun.

"I den gruppen unga vuxna vet vi att det finns en stor efterfrågan efter en levande stad, även kvällar och nätter".

"I den gruppen unga vuxna vet vi att det finns en stor efterfrågan efter en levande stad, även kvällar och nätter".

Foto: Ingela Lekfalk

Debatt2024-06-14 04:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi vet att dessa frågor är viktiga för kommunens trivsel och attraktivitet. För att unga ska vilja stanna kvar i Skellefteå efter gymnasiet, men lika mycket för att alla nya innevånare ska känna sig välkomna.

Under 2024 har en process för centrumutveckling som kallas BID pågått inom Skellefteå kommun. Syftet har varit att kommunen tillsammans med näringsliv och föreningsliv genom dialoger, analyser och utbyten ska ta fram en handlingsplan för hur vi kan göra Skellefteås stadskärna attraktiv, inkluderande och mer levande.

Utifrån det arbetet ser vi nu ett behov av att driva den dialogen vidare med syftet att komma fram till en strategi för Skellefteås nöjesliv och nattliv. Vi hoppas att representanter för Skellefteå kommun, tillsammans med representanter för restauranger och krogar, nattklubbar, kulturföreningar, det fria kulturlivet, konsertarrangörer, eldsjälar inom scenkonst och liknande aktörer, ska kunna komma fram till en väg framåt för att utveckla nöjes- och nattlivet.

Vi vill jobba med dessa frågor framöver och ser fram emot goda dialoger som kan mynna ut i en kommun med ett än mer myllrande nattliv, ett ännu bredare och spännande nöjesliv samt fler och mer levande scener för kulturutövare i vår kommun. Vi tycker att det är otroligt viktigt att vi är en bra kommun för personer i åldern 18-35 eftersom vi vet att det är då många väljer att flytta från sina hemstäder. Vi vill att ännu fler Skelleftebor blir kvar hos oss. I den gruppen unga vuxna vet vi att det finns en stor efterfrågan efter en levande stad, även kvällar och nätter.

Frågor som kan diskuteras är bland annat samarbeten, dialogforum, tillståndsprocesser, lokalnyttjande, med mera. Vi vill inte bestämma på förhand hur processen exakt ska se ut. Vi tror att deltagarna själva kan komma fram till det bäst.

Däremot är vårt mål tydligt. Vi vill se en strategi för att förbättra och bredda nöjes och nattlivet i Skellefteå kommun. Det arbetet börjar nu!

Evelina Fahlesson(S) Kommunalråd 

Daniel Sjögren(S) Ordförande i Kulturnämnden 

Annamaria Hedlund(S) Ordförande i Bygg- och miljönämnden 

Sara Keisu-Lundh(S) Ordförande i Visit Skellefteå