Vi vill se att det byggs ett hospice i Skellefteå

Patienter och anhöriga förtjänar den bästa vården när livet är som svårast.

Patienter och anhöriga förtjänar den bästa vården när livet är som svårast.

Patienter och anhöriga förtjänar den bästa vården när livet är som svårast.

Foto: Hasse Holmberg/TT

Debatt2020-11-04 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Moderaterna och övriga partier i den borgerliga alliansen i Skellefteå och i Region Västerbotten vill att det ska etableras ett hospice i Skellefteå.

Vi har röstat för detta i både kommun- och regionfullmäktige, samt avsatt pengar för det i vår budget.

Det finns en bra palliativ vård i Skellefteå med vård på sjukhus, i äldreomsorgens vård- och omsorgsboenden och i hemmet. Men dessa alternativ är inte för alla. Vi behöver en större mångfald av palliativ vård.

Hospicevård är ett viktigt vårdalternativ för den som är obotligt sjuk och förväntas ha kort tid kvar att leva. Vården riktar in sig på att lindra och ge livskvalitet. Lidandet kan vara enormt för både den drabbade och för anhöriga.

Hospice är en utvecklad form av palliativ vård. Personalen arbetar i specialiserade team under dygnets alla timmar och är tillgängliga för såväl patienterna som för deras familjer.

Det innebär en ovärderlig trygghet för alla. Även de närstående kan vara delaktiga i vården.

Vård på hospice ska inge en känsla av lugn och ro. Den palliativa vårdmiljön ska se till hela människan, oavsett ålder och diagnos, men med en strävan att stödja individen.

Vården ska ges så att personen kan känna välbefinnande och värdighet ända in i slutet.

I dag finns ett hospice i Västerbotten, Axlagården i Umeå, som drivs som en stiftelse.

Till Axlagården kan patienter från hela Västerbotten vända sig. Vår samlade bild är dock att patienter från den norra länsdelen väljer bort detta alternativ på grund av långa avstånd till nära och kära.

Moderaterna anser att personer i livets slutskede, i den norra delen av Västerbotten, ska ha möjlighet att kunna välja att tillbringa sin sista tid på ett hospice i Skellefteå.

Vi tycker att stiftelseformen är ett bra alternativ för ett hospice där både regionen och kommunen kan köpa platser till sina patienter.

Dessvärre har regionens och Skellefteå kommuns ledande majoritetsparti, Socialdemokraterna, inte lyckats samla sig i frågan om ett hospice i Skellefteå.

För Moderaterna är dock detta självklart. Patienter och anhöriga förtjänar den bästa vården när livet är som svårast.

Det måste bli ett slut på denna olyckliga långbänk.

Låt oss etablera ett hospice i Skellefteå nu.