Vi vill införa en ny lag som skyddar akutsjukhus

Vår svenska välfärd har byggt ett av världens starkaste samhällen. Vi socialdemokrater är stolta över att ha varit med och lett det bygget. Men de senaste decennierna har sönderprivatiseringen skapat sprickor i skolan, vården och omsorgen.– "Vi socialdemokrater vill stoppa sönderprivatiseringen av välfärden. Vi vill införa en ny lag som skyddar svenska folkets akutsjukhus från att säljas ut", skriver Lena Hallengren (S), socialminister, Peter Olofsson (S), regionråd och Anna-Lena Danielsson (S), regionråd.

– "Vi socialdemokrater vill stoppa sönderprivatiseringen av välfärden. Vi vill införa en ny lag som skyddar svenska folkets akutsjukhus från att säljas ut", skriver Lena Hallengren (S), socialminister, Peter Olofsson (S), regionråd och Anna-Lena Danielsson (S), regionråd.

Foto: Johan Nilsson/TT

Debatt2022-09-01 21:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverige har fått en stökig marknadsskola. Bara det senaste året har de fyra största skolkoncernerna gått med 1,3 miljarder kronor i vinst. Det motsvarar hela 2200 lärartjänster. Betyg anses vara affärshemligheter, skolbolag som gått i konkurs kräver pengar från kommunerna och elever väljs bort i skolvalet. Hela Sverige förlorar på det.

Nu ser vi samma utveckling inom vården. Privata sjukvårdsförsäkringar riskerar att skapa ett A- och B-lag i vården när vissa vårdbolag låter patienter som har en privat sjukvårdsförsäkring gå före patienter vars vård finansieras av skatten. I våras lade en statlig fond från Förenade Arabemiraten ett bud på ett av de större vårdbolagen i Sverige. 

Odemokratiska stater kan alltså äga sjukhus och vårdcentraler i vårt land.

Moderaterna måste också svara på vem de vill sälja svenska folkets sjukhus till. Riskkapitalister? Utländska intressen? De måste svara på varför de är beredda att riskera Sveriges säkerhet på det här sättet. Akutsjukhusen är centrala för människors trygghet och strategiska resurser för vårt totalförsvar.

Vi socialdemokrater vill stoppa sönderprivatiseringen av välfärden. Vi vill införa en ny lag som skyddar svenska folkets akutsjukhus från att säljas ut. Vi vill att offentlighetsprincipen ska gälla även för friskolor och privata vård- och omsorgsgivare. Vinstjakten i skolan ska stoppas och religiösa friskolor förbjudas. 

För oss här i Västerbotten innebär de förslag som vi socialdemokrater nu lägger fram att invånarna kommer kunna vara säkra på att få en god vård, oavsett om du bor i Lycksele eller i Umeå eller för den delen i Dorotea. 

Med den här politiken kommer alla Västerbottens elever få gå i en skola som fokuserar på kunskap – inte på vinstjakt eller religiös indoktrinering. Om Socialdemokraterna vinner valet kommer vi i Västerbotten, inte marknaden, få bestämma vilka skolor som ska startas här.

Svenska folket måste kunna styra den välfärd som de betalar för. Därför går vi socialdemokrater till val på att ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden.

Lena Hallengren (S), socialminister

Peter Olofsson (S), regionråd

Anna-Lena Danielsson (S), regionråd