Vi vill bevara Norrvalla som idrottscentrum

I oktober 2021 stod det klart att en fullstor fotbollshall ska byggas i Skellefteå. Först var planen att fotbollshallen skulle placeras på Anderstorp. Inte långt efter visade det sig att fotbollshallens höjd skulle bli för skrymmande för miljön på Anderstorp. I stället kom den politiska majoriteten med förslaget att bygga den på Norrvalla.

"Norrvalla är idag ett idrottscentrum med en bred mix av idrotter. I närheten av friidrottsarenan ligger Eddahallen, så även Skellefteå Kraft Arena och en befintlig fotbollshall. Den mixen finns det väldigt goda skäl att bevara."

"Norrvalla är idag ett idrottscentrum med en bred mix av idrotter. I närheten av friidrottsarenan ligger Eddahallen, så även Skellefteå Kraft Arena och en befintlig fotbollshall. Den mixen finns det väldigt goda skäl att bevara."

Foto: Susanne Löfholm

Debatt2023-05-22 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Problemet med att placera fotbollshallen på Norrvalla är att den skulle tvinga bort den nuvarande friidrottsarenan. Med anledning av det ställde sig Moderaterna kritiska till förslaget. Vi vill vara tydliga med att vi vill att det byggs en fullstor fotbollshall i Skellefteå, men vi tycker inte att Norrvalla är en bra placering. Vi har själva lagt förslag om en fullstor fotbollshall, men med tilltänkt placering i anslutning till någon av skolorna söder om älven.

Norrvalla är idag ett idrottscentrum med en bred mix av idrotter. I närheten av friidrottsarenan ligger Eddahallen, så även Skellefteå Kraft Arena och en befintlig fotbollshall. Den mixen finns det väldigt goda skäl att bevara. Exempelvis planeras det nu för en ny gymnasieskola med idrottsprofil ett stenkast från Norrvalla. Att inte bibehålla nuvarande mix av idrotter på området ter sig därför illa genomtänkt. Vidare skulle ett flytt av friidrottsarenan, för att bygga en fullstor fotbollshall på platsen, innebära dubbla kostnader.

Trots den politiska majoritetens tidigare besked, och budgetbeslut om en flytt av friidrottsarenan under 2023, så verkar placeringen av fotbollshallen inte vara helt låst. Det kom fram efter att jag ställt en fråga om detta på fullmäktige i början av maj. Det visar sig att utredningen kring Norrvallaområdet, som skulle ha varit klar nu på våren 2023, är inte klar. Detta är i sig ett olyckligt stressmoment för friidrotten som inte vet hur framtiden ser ut.

Moderaterna har lyssnat av friidrotten och förstår stressen och frustrationen de känner. För att förbättra processen kring nya idrottsarenor och idrottsanläggningar har Moderaterna föreslagit att en anläggningsplan ska tas fram för kommunen. Det är ett viktigt verktyg för planering och budgetarbetet av nya arenor och idrottsplatser, som tar hänsyn till ett växande Skellefteå.

Det återstår att se om den politiska majoriteten vill riva ner Norrvalla som multiarena och centrum för idrott. Moderaterna är dock tydliga. Vi vill bygga en fullstor fotbollshall utan att försämra för friidrotten och skapa dubbla kostnader för skattebetalarna. Därför vill vi se en ny placering av den nya fotbollshallen.