Vi välkomnar 10 000 tyska bögar

I Skellefteå har människor bestämt sig för förändring. Självklart deltar vi, socialdemokrater, i tioårsjubileet av Pride, och vi vill tacka RFSL Skellefteå för allt arbete. I år är det inte bara flaggor och parader som färgar Skellefteå; vi står också vid ett viktigt vägval, med Eu-valet i antågande och ett riktigt supervalår i världen. Alla människor påverkas av vilka krafter som röstas fram till makten.

”När vi firar ett decennium av Pride i Skellefteå, låt oss också se fram emot valet i sommar som en möjlighet att visa solidaritet och engagemang för ett Europa där vi på riktigt tar hand om varandra oaktat vem du är.”

”När vi firar ett decennium av Pride i Skellefteå, låt oss också se fram emot valet i sommar som en möjlighet att visa solidaritet och engagemang för ett Europa där vi på riktigt tar hand om varandra oaktat vem du är.”

Foto: Donna Richmond

Debatt2024-02-16 04:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi är med om en stor samhällsomvandling till följd av de stora industrietableringarna. Dagligen möter vi nya invånare som valt att leva och arbeta här. Förändring och framtidstro pulserar i bygden. Vi ser vikten av en stark välfärd som skapar ett gott liv för alla. Att vi gemensamt tar ansvar för ett samhälle fritt från diskriminering, där du ges utrymme att leva som du är. Samhällsomvandlingen handlar om mer än industrin, den handlar också om att förändra samhället så alla kan ta sin plats och vara delaktiga när nu fler ska betrakta Skellefteå som sitt hem.

Pride är ett viktigt uttryck för vår strävan efter ett samhälle där alla är delaktiga. I 90-talets humorprogram 'Hassan' i SR, gjordes en satir som inför EU-folkomröstningen använde humor för att illustrera hur Sverige skulle kunna påverkas av ett medlemskap. I klippet uttrycks en fundering om ett EU-inträde skulle välkomna 10 000 tyska bögar. Någon officiell statistik kring utfallet finns, tack och lov, inte att tillgå. En sak är säker, med inflyttningen till Skellefteå välkomnar vi alla krafter i samhällsbygget; 10 000 tyska bögar, flator, transpersoner och en och annan straight. Vi var i skolåldern vid EU-inträdet och kan konstatera att samhället har gjort framsteg i HBTQ-frågorna. Framtiden är vi gemensamt ansvariga inför.

EU-valet handlar inte bara om att välja politiker; det handlar om att rösta för en framtid där mångfald och inkludering är grundstenar i det europeiska projektet. Varje röst är en röst för kärlekens och acceptansens Europa, ett ställningstagande mot de krafter som söker dela oss.

När vi firar ett decennium av Pride i Skellefteå, låt oss också se fram emot valet i sommar som en möjlighet att visa solidaritet och engagemang för ett Europa där vi på riktigt tar hand om varandra oaktat vem du är. Ett Europa där vi arbetar för en bättre värld med siktet inställt på ett gott liv för alla. Där vem du älskar definitivt inte utgör några hinder.

Så ja, "Vi välkomnar 10 000 tyska bögar!" och alla andra, för i Skellefteå tror vi på en framtid med fler krafter i samhällsbygget.