Svensk djurhållning använder minst antibiotika i EU.
Inte minst i ljuset av den nu falnande pandemin är detta viktigt och en anledning till att välja svenskt kött till grillen i sommar.
Redan 1986 förbjöd Sverige användning av antibiotika i foder. Det skulle dröja 20 år innan EU följde efter.
Utanför EU är det fortfarande vanligt i syfte att öka djurens tillväxt.
Trots detta är Sverige en importör av kött och långt ifrån självförsörjande. Vår självförsörjningsgrad understiger 50 procent, att jämföra med 80 procent i Finland.
Sverige är bara självförsörjande på morötter, socker och spannmål. På tio år har 20 procent av betesmarken i Sverige vuxit igen. Det betade haglandskapet är, näst efter den tropiska regnskogen, världens mest artrika biotop.
Jordbruket är centralt för bevarandet av öppna landskap, men också för arbete och tillväxt på landsbygden. Med svenska bönders produkter får vi mat av högsta kvalitet med de mest ambitiösa djurskyddsreglerna i världen.
När många gårdar lägger ner sina verksamheter ersätts de med import av mat som producerats med metoder som är förbjudna i Sverige.
För att vända utvecklingen krävs ökad lönsamhet och stärkt konkurrenskraft för de svenska bönderna. Men det krävs också ett moraliskt stöd från det omgivande samhället och att kommuner och konsumenter köper livsmedel från svenska bönder.